Dimilo se na rivi za Svetu Eufemiju, najveći blagdan u Rovinju. Punom parom pripremala se po starinski istarska supa u režiji Zdenke Jakus i Kristijana Damijanića. Iako na rivi nema ognjišta, Kristijan i poljoprivredna udruga Agrorovinj i to su riješili. Dovezli su tradicionalno ognjište uz samo more kako bi Zdenka mogla ispeći kruh, neizostavan dio supe, ali i kako bi se na njemu moglo ugrijati crno vino. Mnogi su jedva očekivali da ta posebna istarska delicija bude gotova.  Bukaletice su čekale red.

Naime, udruga Agrorovinj, na čijem je čelu Damijanić,  organizirala je ove godine po prvi put Ljetni festival istarske supe gdje se pripremala i prezentirala tradicionalna istarska supa, jedan od najtipičnijih simbola istarske tradicije i gastronomije. Uz supu, na molu su se mogla kušati i vina cijele Rovinjštine na i Rovinjskom festivalu vina, i to vina vinarija Collis, Dobravac, Fameja Matošević, P.O. Grota, Vina Mondelako, San Tommaso, OPG Martina Herak Smoljan, OPG Šuran, OPG Pavlović, P.O. Vivoda i Vina Lunika.

Festival za blagdan Sv. Eufemije imao je za cilj promoviranje istarskih vina s naglaskom na autohtone sorte, malvaziju istarsku i teran, ali i druge sorte koje se uzgajaju na širem rovinjskom području, chardonnay, pinot sivi, muškat žuti, merlot i cabernet sauvignon, a u raznovrsnoj paleti vina moglo se pronaći ekološka te biodinamička vina.

Pogledajte kako je bilo u Rovinju za svetu Fumu.