Kamen za ljepši kraj, za reklamu, za pokazat, možda i za Guinnessa. U općini Tinjan zidaju europski suhozid po tematici sličan južnoistarskim kažunima ili terasama u srednjoj i sjevernoj Istri. Ruke na muke stavili su prije gotovo devet godina. Već tada su odlučili kako će to biti najduži suhozid u nas.

Dana 9.svibnja 2007.godine utemeljen je europski suhozid ovdje u Kringi. Svrha europskog suhozi da bila je očuvanje tradicije i graditeljske baštine ovoga kraja ali isto tako praćenje europskih kretanja odnosno povezivanje najprije Kringe i Tinjana, a zatim cijele EuropeJasmina Cvitan Lakača, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Tinjan.

Na četiri tisuće metara suhozid i drugi sadržaji čine stazu povrh križanske i tinjanske Drage. Ona povezuje najljepši dio općine Tinjan kazat će vam Križanci. Zanimljivost ovog europskog suhozida je donijeti kamen iz bilo kojeg kraja svijeta i ugraditi ga u zdanje kojim će se ponositi kraj i donositelj građevinskog materijala.

Na tinjanski suhozid kamen nose posjetitelji, ljubitelji prirode. Selo Grandići na Barbanštini takođe dobiva starinski zid. O kamenju skrbe sami.

I kao što se glas o tinjanskom suhozidu čuje na drugom kraju svita grandički građevinari se nadaju kako će i njihova akcija biti poticajna.