U zagrebačkoj Esplanadi, pedeset istarskih vinara predstavilo je mlade malvazije na petom En Primeuru. En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Radi se o francuskom trendu koji ima dugu tradiciju. Predstavljanjem mladih vina želi se prikazati potencijal berbe.

U biti se pokazuje kakva je bila berba kroz regiju. Imamo vinare iz cijele regije, centralne, sjeverne, zapadne, istočne i južne Istre. Svakako je to i prilika za neke male vinare koji si možda ne mogu dozvoliti sudjelovanje na velikim svjetskim smotrama da se ovdje pokažu, kaže Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra.

Od 13 do 16 sati, kušanje mladih malvazija bilo je otvoreno za profesionalce i medije, a nakon 16 sati, degustacije su otvorene za širu javnost.

Berbu 2015. predstavio je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.

– Vinogradarski odlična godina, što se tiče odnosa sunca i vode, odnosno sunca i kiše. Ono što smo mi organoleptički ili sommelierski probali, to su već stabilizirana vina, filtrarana i bistrena. Što se mirisa tiče, dominantno su voćni za razliku od prošlih godina kada su imali miris po cvijetu akacije. Najbolje iz prethodne berbe 2015. je sada već usklađen okus, ravnoteža tj. odnos između šećera i kiselina. To su vina koja su danas već uravnotežena, vina iz 2015. koja vjerojatno će imati potencijal za jedno odležavanje, kaže  Paris.

Prošlogodišnjom berbom vinari su iznimno zadovoljni, rijetke su takve godine kad se sve poklopi.

– Konačno jedna jako dobra berba. Za razliku od 2014. godine je baš kako treba biti. Takvu berbu možemo samo poželjeti. Već sada se vidi na vinima, one karakteristike, voćnost, širina okusa. To je već sada izraženo, još kroz bistrenje, malo odležavanja u drvu, onda filtriranje, punjenje, mislim da će do sezone vino biti baš kako treba, kako možemo samo poželjeti. Svaka berba je dobra, ali samo rijetke su kao prošla koje se mogu svrstati u najbolje berbe, veli vinar Marino Rossi.