Kad se na jednom mjestu predstavljaju šampionska vina vinarija Kadum, Dobravac, Fakin i Benvenuti i ostali istarski vinski veterani, ali i relativno nova imena istarske vinske scene, takav se događaj ne propušta. Stoga ovog vikenda svi putevi vode u Poreč na Vinistru koja je i ove godine u dvorani Žatika okupila 80 istarskih vinara.

Atmosfera je sjajna pa ljubiteljima vina, među kojima su i strani gosti, nimalo ne smeta što se 29. izdanje najstarije i najcjenjenije izložbe vina održava na dvije trećine površine sportske dvorane. Dio je ograđen zbog ubrzanih priprema za Concours Mondial de Bruxelles koji se od 11. do 14. svibnja također održava u Poreču, a ovo najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina ima svoj izložbeni prostor na Vinistri. Na njemu je poprilična gužva jer nema vinoljupca koji ne želi degustirati neka od stotinjak najbolje ocijenjenih vina u svijetu.

Nagrađene malvazije uz nagrađena svjetska vina

„Kao organizator sajma u Belgiji znam koliko truda i rada stoji iza ovakve manifestacije, no vidjeti toliko ljudi i poznatih istarskih vinarija na jednom mjestu uistinu je impresivno. Imao sam prigodu prije nekoliko godina prvi put kušati malvaziju i teran, dobro sam educiran što se tiče tih sorti, sudjelovao sam prošle godine i na Vinistrinom ocjenjivanju i moram priznati da sam zaljubljen u malvaziju i njezin širok spektar stilova, a jako mi se sviđaju Poreč i Istra“, ističe Thomas Costenoble, direktor Concours Modnial de Bruxellesa.

Vinistra završava u nedjelju u 19 sati, a organizatori za jubilarno 30. izdanje iduće godine najavljuju pravi spektakl.

Za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 25 eura te još deset eura povratne kaucije za čašu. Uz ulaznicu koja se ove godine može kupiti i online, Vinistra daruje vaučer u vrijednosti pet eura koji se može iskoristiti u bogatoj pop-up vinoteci u Žatiki.

Foto Merlo De Graia