Nestašica vode istarskog je čovika natjerala da stvori i održava lokve koje su u nekim dijelovima bile jedini izvor vode. Danas, kada nam voda više nije nedostupna, a stoke svakim danom sve manje lokve postaju sve ugroženije.

Lokve su u Istri od velike važnosti za čovika kojem je ona u nekim mjestima bila jedini izvor vode, za njega i blago. Nestankom stočarstva na našem području, počele su nestajati i lokve.  Obrastaju lokve, ali i područja oko njih. Kako bi spriječili propadanje, okupili su se entuzijasti koji su započeli s obnovom i održavanjem lokvi. Sve je započelo na kalu Kadriol.

I zaista lokva obilježava istarski krajolik, većinom je skrivena od očiju turista, ali mogla bi ih zaintrigirati. Samo da ih je više uz pješačke, biciklističke ili pak treking staze. Jedna takva nalazi se na području Kamenjaka, ponos udruge Kal, koju su revitalizirali 2015. godine.

Na lokvi Staja realizirana je prva faza obnove.

Kako bi se očuvala, potrebno je podignuti svijest ljudi o važnosti lokve. Nadamo se da smo dijelom i uspjeli. Otiđite do najbliže lokve u selu koju ste možda zaboravili i provjerite u kakvom je stanju. Možda će trebati vašu pomoć.