Što je ekološki prihvatljivije, živa božićna drvca ili umjetna? Mišljenja su vrlo često podijeljena. Jedni smatraju kako korištenjem umjetnih drvca ne narušavaju prirodnu ravnotežu, a umjetno drvce trajat će godinama. Drugo je mišljenje kako je korištenje živih borova bolje za okoliš. Božićna drvca uzgajaju se plantažama, otpuštaju kisik te doprinose atmosferi apsorbirajući ugljikov dioksid i ostale štetne plinove. Nakon blagdana, drvca se mogu reciklirati i koristiti kao kompost.

Kako na pulskim ulicama nismo pronašli proizvođače božićnih drvca, telefonski smo kontaktirali proizvođača iz okolice Siska, čija djelatnica prodaje drvca u jednom trgovačkom centru. Obitelj Anđić uzgaja božićna drvca na pet i pol hektara na poljima u okolici Siska. Na jednom hektaru može se zasaditi oko 7 000 drvca, a proizvodnja traje ovisno o vrsti. Smreki je potrebno šest, silveru osam, a jela da naraste čak do deset godina.