Jadranske alge iz Višnjana, konzervirane sardela s raznim aromama, sardela shop u Puli, turističko razgledavanje uzgajališta školjaka i kušaonica dagnji i kamenica. Da, sve to već postoji ili će se uskoro realizirati u Istri. I to putem europskog projekta INVESTINFISH.

Naime, tvrtka SIC iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi. Tvrtka Milena iz Bačve, koja se bavi preradom bakalara, želi svoj
asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora. Obrt Levan iz
Medulina, koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook,
želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama.

Sardela shop u Puli

Medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela shopa u Puli. Ribarska zadruga Istra iz
Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod
razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom želi razviti i druge nove riblje proizvode. Tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.

 

Projekt INVESTINFISH sufinanciran je sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, omogućit će uz koordinaciju IDA-e izradu investicijskih studija istarskim ribarskim i prerađivačkim tvrtkama i obrtima koje žele uvesti inovacije u svoje poslovanje i time poboljšati svoju konkurentnost na europskom tržištu.

Investicijske studije

Na javni poziv oglašen od strane IDA-e, koja provodi projekt,  odazvalo se osam istarskih poduzetnika u sektoru ribarstva i akvakulture, a njihove će se poslovne ideje kroz projektne aktivnosti oblikovati do razine investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja. Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako je riječ o vrlo značajnom projektu koji će unaprijediti poslovanje poduzeća u sektoru ribarstva i akvakulture uvođenjem inovativnih „zelenih i plavih“ tehnologija i procesa što će rezultirati ubrzanjem njihovog puta do tržišta te jačanjem prihoda u sektoru.

– Sve poduzetničke ideje pristigle u sklopu ovog projekta prilika su za jačanje plave ekonomije u Istarskoj županiji te diverzifikaciju budućeg razvoja našeg gospodarstva, nadodao je Sabatti.

Čarolije Davida Skoke

U sklopu projekta održana je i kulinarska radionica na Gortanovom brijegu u Pazinu kulinarskim majstorijama chefa Davida Skoka, koji je pripremio riblja iznenađenja na tanjuru – dimljene ciple, marinirane sardone, palamide s umakom od suhih pomidori, rižoto s kaneštrelama i butardom od cipla, škombre a pečenim radićem, foccacie s ricottom, limunom, ukiseljenim ljubičastim lukom i sardelama, te s pomidorima, majonezom od bosiljka i sardelom, inaposljetku svježe limske oštrige iz jedinog istarskog uzgajališta koje se još bavi ovom kulturom, onog tvrtke Istrida u Limskom kanalu. Dodatne ideje  za novi gastronomski uzlet Istre i jačanje ribarstva na istarskom području.