Mirna Rovinj dio je povijesti Rovinja, a osnovana je davne 1877. godine. Najstariji je industrijski prerađivač ribe u Hrvatskoj, također i dio povijesti svjetske industrije ribljih konzervi i jedna od prvih takve namjene u svijetu.

– Mirna d.d. nalazi se u centru Rovinja i čitav taj industrijski kompleks proteže se na više od 57 tisuća kvadratnih metara. Proizvodni prostori zauzimaju oko 12 tisuća kvadrata, kaže nam  Branka Rušec-Sobota,  direktorica lanca opskrbe.

Prošle godine, za Mirnu je završilo dugotrajno razdoblje agonije. Nakon 15 godina, račun tvrtke je deblokiran, izbjegnut je stečaj i radnici su napokon nastavili s radom.

– U Mirni najveći dio proizvodnje čini prerada sitne plave ribe koja potiče iz našeg Jadranskog mora. Devedeset posto proizvodnje odnosi se na proizvode sardina. Sirovinu za proizvodnju osiguravamo od domaćih dobavljača s područja Istre. Imamo ugovore sa tridesetak kooperanata koji su naši stalni dobavljači. U tehnologiji je uveden čitav niz poboljšanja, nabavljena je tehnologija za odmrzavanje ribe koja omogućava bolju optimalizaciju, zaključuje Marija Gašparini, voditeljica proizvodnje.