Petodnevna Ekološka akcija „Eko Brijuni“ održana je na i oko otočja Brijuni od 7. do 11. listopada 2020.u organizaciji Agencije Promocija ronjenja i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a u suradnji Službe stručnih poslova i Službe čuvara prirode Nacionalnog parka Brijuni

Tijekom trajanja eko patrole ronioci su ronili i čistili veći dio otočja Brijuni dok je cilj eko patrole „Eko Brijuni 2020“ bila i prezentacija projekta organizacije baze podataka te digitalizacije ekoloških akcija u budućnosti kako bi se uključio čim veći broj osoba koje se ne bave ronilačkim aktivnostima. Uz čišćenje podmorja provodilo se je i kompletno snimanje podmorja novim tehnologijama u nadgledavanju i zaštiti podmorja uz mapiranje i monitoring određenih lokacija što će koristiti u zaštiti i očuvanju podmorja.

U pet dana trajanja ekološke akcije ronioci ronilačkog HRVI Nemo-Adriatic preronili su više od 15 kilometara kvadratnih područja, a akciji su se pridružili i ronioci Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

Ekološka akcija „Eko Brijuni“ provodila se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je veliku podršku i potporu u zbrinjavanju otpada pružila Pula Herculanea d.o.o.
Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield.