Novigradski sportsko ribolovni klub Erik Radin bit će od 11. do 13. listopada ove godine domaćinom 27. pojedinačnog državnog prvenstva u podvodnom ribolovu za 2018. godinu. Trodnevni program započet će u četvrtak 11. listopada u 19 sati, u prostorijama Zajednice Talijana u Novigradu, verifikacijom natjecatelja i barkarjola, podjelom prstena i brojeva plovila, te sastankom vodstva natjecanja sa sudionicima. U 20:15 u istom prostoru uslijedit će svečano otvaranje 27. Državnog natjecanja u podvodnom ribolovu.

Vaganje ribe

Natjecanja se odvijaju tijekom petka i subote. U ranojutarnjim satima natjecatelji će isploviti iz novigradske lučice, Mandrača, prema ribolovnoj zoni, gdje će s natjecanjem započinjati u 9 sati. Završetak natjecanja oba je dana u 14 sati, nakon čega slijedi predaja ulova na matični brod, provjera ribe i povratak u luku. Oba natjecateljska dana u 17 sati u Mandraču će se održati vaganje ulova i proglašenje rezultata – u petak će to biti rezultati prvoga dana natjecanja, a u subotu ukupni rezultati natjecanja. U subotu navečer u 19 sati u novigradskom restoranu Half 8 održat će se svečana večera sudionika natjecanja, a potom u 21 sat i proglašenje pobjednika 27. pojedinačnog državnog prvenstva u podvodnom ribolovu za 2018. godinu.

Nagrađuju se prvo, drugo i treće plasirani pojedinci, a priznanja će se dodijeliti za najtežu i za bodovno najvrjedniju ribu. Petnaest prvoplasiranih s ovog natjecanja zadržat će status prvokategornika za 2018. godinu.

Od rta Savudrija do Mujele

Što se područja lova tiče, natjecanje će se održati u akvatoriju od Rt Savudrija do novigradskog Rta Mujela, te u akvatoriju od Poreča do Rovinja, od uvale Surgulje do sjevernog rta iznad Rovinja. Zabrana lova je u lukama na tom području, te u Limskom kanalu do granica posebnog rezervata u moru. Rezervna zona je u novigradskom akvatoriju, od Rta Mujela do polovice uvale Srgulje, uz izuzetak područja luke Novigrad, Tarske vale tj. luke Mirna do mosta, luke Červar, te 50 metara od uzgajališta školjaka u luci Červar. Ukoliko se zbog vremenskih uvjeta natjecanje ne održi u petak ili subotu, produžit će se na nedjelju 14. listopada.

Dodajmo kako pravo nastupa na ovom natjecanju ima petnaest prvoplasiranih natjecatelja s Pojedinačnog državnog natjecanja za 2017. godinu, održanog u Zadru (prvokategornici), devet) prvoplasiranih natjecatelja s Međužupanijskog natjecanja sjevernog Jadrana za 2018. godinu održanog u Koromačnom, te devet prvoplasiranih natjecatelja s Međužupanijskog natjecanja južnog Jadrana za 2018. godinu održanog u Supetru.