Istra je ponovno izabrana za najbolju svjetsku maslinarsku regiju u Flos Oleiu, svjetskom vodiču za maslinova ulja. Maslinari su uzeli slobodan dan u maslinicima i primili vodič u koji je uvršteno njih šezdeset.

Flos Olei 2017

Svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei predstavljen je u četvrtak u Savudriji. Među 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu nalazi se šezdeset istarskih, a Istra je drugu godinu zaredom najbolja svjetska maslinarska regija.

Od mogućih 100, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Toscane, 98. Vrlo visoku ocjenu, 97 bodova dobili su obitelj Ipša iz Ipši kraj Livada i Olea BB iz Rapca. 96 bodova dobili su Vodnjanci Belci i Pastrovicchio, Stancija Meneghetti iz Bala te Enio Zubin iz Umaga. Istra u ovogodišnjem izdanju ima dva šampiona, za ulje od masline sorte frantoio Klaudio Ipša, te ulje Mate, Agrofina iz Savudrije proglašeno je najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

U ocjenjivanju za ovogodišnji Flos Olei sudjelovalo je 1800 ulja iz cijelog svijeta. Istra je premašila svoj lanjski uspjeh kada je s 50 uvrštenih ulja bila kao i ove godine najzastupljenija svjetska maslinarska regija u vodiču i premašila tako dvije dosad najpoznatije svjetske maslinarske regije, Toscanu i Andaluziju.

U Flos Olei ove je godine po prvi puta uvršteno dvanaest istarskih maslinara. Ovakav svjetski uspjeh pridonosi brendiranju Istre kao maslinarske regije i gastronomske destinacije. Na svjetskom tržištu ne možemo konkurirati s kvantitetom, ali s kvalitetom svakako možemo, to smo i dokazali.