Najpoznatije nalazište istarskog bijelog tartufa svakako je Motovunska šuma, iako je više vanjskih pozicija ove dragocjene gurmanske delicije. Njihova staništa su na području slivova cijele sive Istre. Kvaliteta ovisi o njihovoj poziciji.

Za tartufare, od velike je važnosti dobar pas. Svaki tartufar većinom ostavlja štene od svog psa koji je već tražio tartufe. Za dresuru treba oko pet godina.

Kvaliteta pasa povećala se no smanjila su se staništa bijelog tartufa što tartufari danas navode kao najveći problem. S ciljem zaštite staništa i očuvanja prava tartufara, prije dvije godine osnovana je udruga tartufara Istra.

Nezadovoljni stanjem u tartufarstvu, prošle su godine iz Udruga tartufara zatražili od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, da ih se uključi u radnu skupinu za iz radu Pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih i divljih vrsta i uvjetima njihovog korištenja.

Iz godine u godinu staništa tartufa propadaju i zarastaju, tartufari su se organizirali i krenuli u čišćenje.

Tartufari naglašavaju kako se broj tartufa nije smanjio, tartufa ima ovisno o klimi, kao i drugih kultura.

Istarski tartuf vrijedan je turistički, gastronomski i  gospodarski adut Istarske županije koji ne treba samo promovirati, već mu i pružiti zaštitu. Istarski bijeli tartuf prednjači kvalitetom nad ostalim vrstama tartufa, međutim želimo li ga sačuvati i ostaviti budućim naraštajima zaštita staništa biti će jedino rješenje.