Zašto opadaju plodovi maslina tokom ljetnih mjeseci, muči brojne maslinare, pa tako i one vodnjanske. Baš zato su u sklopu Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu trebao održati  okrugli stol na temu „Opadanje plodova masline“ u organizaciji Grada Vodnjan i Udruge Agroturist koji se na kraju održao u online verziji.

– Do ove teme dovele su pojave sušenja plodova, ali i opadanja zelenih plodova tijekom srpnja, kolovoza pa i rujna. Fitopatološkom analizom takvih uzoraka ploda od 2019. nadalje nailazimo na pojavu patule. Dio koji nas osobito zabrinjava je postotak analiziranih otpalih plodova iz kojih se ne razvije patula niti druga patogena gljivica, dakle uzrok može biti fiziološki kao što je nekvalitetna oplodnja ili ubodi hranjenja mramorirane stjenice.

Nemamo dovoljno informacija

– Tijekom ove sezone u razgovoru s kolegama, osim upitnika vezanih za kvalitetu oplodnje, shvatili smo da nemamo dovoljno informacija o novim bolestima i štetnicima ploda, kazala je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Patula razvijena iz suhog ploda

Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio rekao je da kao agronom vidi mogućnost održavanja stabilnijih prinosa, iako iziskuju preciznu tehnologiju i značajna ulaganja. „Kvaliteta nam je opsesija, ali i prinos je bitan za održivost“, zaključio je gradonačelnik.

Predsjednica Agroturista, Ester Geissa Đurić izrazila je zadovoljstvo skupom jer je edukacija središnja aktivnost Agroturista te da kao ekološki proizvođač dobro poznaje raspon problema u proizvodnji, a u uljari ima i dodatan uvid u stanje proizvodnje.

Zaraza ranije

U izlaganju o patuli dr. sc. Dario Ivić iz nacionalnog Centra za zaštitu bilja HAPIH-a iznio je kako je činjenica da ova gljivica, koju se inače povezuje s maslinovom muhom, sada vrši zaraze puno ranije, pretpostavlja se tijekom cvatnje ili ubrzo nakon oplodnje.

Stjenica

Novog štetnika masline, invazivnu stjenicu detaljno je opisala Maja Pintar također iz CZB-a. Istaknula je da ona više nije karantenska vrsta, a u Hrvatskoj i Sloveniji utvrđena je još 2017. godine. Vrlo je slična smrdljivom martinu i također ispušta neugodne mirise, najintenzivnije se hrani tijekom srpnja kada je potrebno provoditi njeno praćenje u masliniku.

Zanimljiv i opširan prikaz ovogodišnje sezone na području Istre iznio je Edi Družetić i zaključio je da se za svaki maslinik sa simptomima opadanja postavlja pitanje u kojoj su mjeri uzročnici štetnici, a u kojoj bolesti.

Loša oplodnja

U slovenskoj Istri uzrok niskog prinosa kumulativni je doprinos klimatskih promjena, a opadanje plodova tijekom srpnja i kolovoza uz štetnike poglavito se pripisuje lošoj oplodnji i sušnom stresu, prenijela je dr. Maja Podgornik s Instituta za maslinarstvo, ZRS iz Kopra.

Zaključeno je kako je kondicija maslina ključna za otpornost na klimatske promjene te da je za optimalna rješenja narednih sezona potrebna suradnja stručnjaka, sustavno praćenje novih bolesti i štetnika te daljnja istraživanja.