Konačno su vodnjanski poljoprivrednici dobili državne poljoprivredne parcele u zakup. Jučer je naime vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio uručio poljoprivrednicima 71 ugovor o dugoročnom zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Vodnjanštine. Kroz ovaj aktualni natječaj  dodijeljena je i velika zapuštena čestica na Lakvidotu, uz Vodnjansku cestu, namijenjena sadnji trajnih nasada – maslinarstvu i voćarstvu. Čestica ima ukupnu površinu od 78,6 hektara, ali od njenih sedam cjelina pod zakup ih ide šest s površinom od oko 10 hektara – svaka.

Za par godina novi nasadi uz Vodnjansku cestu

Ovim se petim natječajem, koje je od 2009. proveo Grad Vodnjan, u zakup dodjeljuje ukupno 159,53 hektara u katastarskim općinama Vodnjan, Galižana i Peroj na 25 godina. Prema priloženim gospodarskim programima, poljoprivredne površine koristit će se za sadnju maslina, u manjoj mjeri za voćarstvo, stočarstvo i uzgoj krmnog bilja te povrtlarstvo. Početni godišnji zakup zemljišta na natječaju iznosio je od 271 do 508 kuna po hektaru ovisno o kulturi zemljišta, a mogao se ponuditi maksimalno dvostruko veći iznos. Ukupna godišnja zakupnina za sve površine iznosi 117.164,00 kune.

Uručivanje ugovora

“Ponovno bilježimo trend da nam pristižu prijave OPG-ova koji nisu s područja Vodnjana, što znači da smo i dalje prepoznati kao područje dobre mikroklime i čistog zraka gdje je pogodno baviti se poljoprivredom. To nam daje još veći poticaj u daljnjem radu kako bi omogućili poljoprivrednicima da uzmu u zakup što više površina”, rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Dodao je da novi zakon o poljoprivrednom zemljištu i dalje ide u korist mladim poljoprivrednicima te još jednom pozvao sve mlade, koji su željni baviti se poljoprivredom, da iskažu svoj interes za zakup poljoprivrednih površina.

Gradonačelnik Vodnjana najavio i ulaganja u navodnjavanje

Ovakvi natječaji važni su za daljnji razvoj poljoprivrede na vodnjanskom području, a bitno je i zarasle površine privesti svrsi, što je najbolja preventiva velikim i strašnim požarima kakvima smo svjedočili ovo ljeto. Gradonačelnik je okupljene poljoprivrednike izvijestio i da su Grad Vodnjan i Istarska županija počeli raditi na mogućnostima navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na Vodnjanštini, s obzirom na sve suša ljeta i činjenicu da se klima mijenja.