Povodom 51. godišnjice osnivanja i djelovanja Udruge pčelara Pula organizirani su 1. Dani pčela od 25. studenog do 2. prosinca 2022. u prostorima Udruge, u Zagrebačkoj 12 u Puli.

Tijekom trajanja manifestacije nove prostore Udruge pčelara u Zagrebakoj ulici u Puli posjetilo je i učilo o pčelama i njihovoj nezamjenljivoj ulozi u prirodi nekoliko stotina djece predškolskog i školskog uzrasta.

Danima pčela predstavnici udruge željeli su želi osvijestiti javnost na važnost pčela i njihovu ugroženost te predstaviti Pčelarski edukacijski centar koji su uz potporu grada Pule i Istarske županije uredili u pulskoj Zagrebačkoj ulici.  Mjesto je to gdje će se posjetitelji moći na zabavan i edukativan način upoznati s pčelama i pčelarstvom.

Stalni postav izložbe

Tijekom održavanja manifestacije, posjetitelji su mogli svaki dan osim nedjelje, od 9:30 do 15 sati moći posjetiti Centar i razgledati stalni izložbeni postav Više od pčele koji kroz zanimljive edukativne panele, izloženu pčelarsku opremu i alate upoznaje sa životom pčele, njenom nezamjenljivom ulogom u prirodi, načinom nastajanja meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali i s ugrozama koje prijete pčelama. Za ovu prigodu postavljena je i izložba fotografija na temu pčele, prikupljene u foto natječaju Čuvajmo pčele, koje godinama organizira Udruga pčelara Bujštine.

Dani pčela završili su u petak 02. prosinca 2022. s predavanjem dr.sc. Dražena Lušića s intrigantnom temom O medu i (ne)medu na hrvatskom tržištu koje započinje u 17 sati.

Ulaz je za sve posjetitelje bio besplatan.

Udruga je 7. prosinca obilježila blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, predavanjem za prve razrede OŠ Centar, Pula koji su tom prilikom dobili po staklenku meda u sklopu Školskog mednog dana koje provodi Ministarstvo poljoprivrede.

2. Dani pčela održat će se početkom mjeseca ožujka 2023. godine što će u budućnosti biti i tradicionalni datum održavanja manifestacije.