Svi ljubitelji istarske kuhinje znaju što je istarska supa. I znaju što ide u nju. Recept je vrlo jednostavan. Crno vino, šećer, papar, prepečeni kruh i malo maslinovog ulja. No, oni domišljatiji smišljaju nove recepte za klasiku istarskog stola. Pa tako smo u Rovinju na Rovinjskom festivalu vina i Ljetnom festivalu istarske supe mogli kušati po prvi put i rovinjsku supu. Riječ je o takozvanoj rovinjskoj kreativnoj supi koja sljubljuje drugi spektar namirnica. 

-A to su rovinjski merlot, rovinjski teran zaslađeni medom od bagrema i gloga iz Rovinjskog Sela. U supu je dodan i pelinkovac naše najstarije tvornice likera Darna. A tu su i prepečeni i nauljeni kruh te suhe smokve, ispričao nam je predsjednik udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić. Objasnio je i recept. Na litru vina idu tri žlice meda, nakon toga vino se začini s 20 mililitara pelinkovca. Na kraju se supa prezentira u bukaleti gdje se dodaju kruh i suhe smokve zapečene i začinjene maslinovim uljem.

-Na taj način sljubljujemo različite namirnice, ističe Damijanić koji želi popularizirati istarsku supu kao piće i ljeti, ne samo zimi uz ognjište. Baš zato već neko vrijeme u sklopu blagdana Sv. Eufemije i Dana grada Rovinja Agrorovinj organizira na rovinjskom Malom molu Ljetni festival istarske supe i Rovinjski festival vina.

Na Festivalu se ove godine predstavila rovinjska vinska reprezentacija od čak 13 vinarija s područja Rovinjštine i rovinjskog zaleđa: Dobravac, Mondelako, Vivoda, Grota, Fameja Matošević, OPG Petar Šuran, San Tommaso, Collis, OPG Pavlović, Lunika, Herak & Smoljan, Monte Ricco i Panjoka. Među njima je i petero osvajača zlatnih medalja s ovogodišnje Vinistre (Dobravac, Collis, Grota i San Tommaso sa dvije), dvoje šampiona ovogodišnje Antonje (Vivoda i Grota), te prvi rovinjski dobitnik zlatne Decanterove medalje ikada, vinarija Vivoda za odležanu malvaziju St. Euphemia. Moglo se kušati i vrhunsko maslinovo ulje, ali i domaće voće obližnjih OPG-ova.

Više u narednim minutama.