Val hladnog vremena pogodio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Istru. Najhladnija lokacija koju je Istramet zabilježio bila je na Pazištini, u Ivolima. Na standardna dva metra vrijednost je pala na -14,6 stupnja. Valja naglasiti kako se na pet centimetara od tla vrijednost snizila na -15. Njihove agrometeorološke postaje u Žužićima i Finidi na Tinjanštini, zabilježile su najnižu temperaturu 11. siječnja kada je vrijednost pala nešto više od -10. 5 centimetara od tla vrijednost se snizila na -15.

Maslina kao mediteranska kultura i Istra kao najsjevernije uzgojno područje svake godine su na neki način pod utjecajem rizika od niskih zimskih temperatura. Tako i ove zime, na uzgojnim područjima, temperature su bile do – 10 stupnjeva što je granična temperatura gdje se mogu očekivati neke štete.

Kod mladih nasada stradale su vršne grančice, a na nekim područjima koja su u rubnom uzgojnom području u Istri, moguća su i veća oštećenja.

Zaštita masline je nezgodna zbog velikih površina. Ono što bi se eventualno moglo napraviti je tretiranje bakrenim preparatima prije početka niskih temperatura da bi se biljka što prije pripremila.

Povrćarima je velike štete nanijela bura koja je oštetila plastenike. Bura i hladnoća, donijele su neke štete na zimskim kulturama koje se proizvode tijekom zimskog perioda, kupus, karfiol, kelj i brokulu.

Štete na maslinama i vinogradima, ako ih bude, znat će se u proljeće kad krene vegetacija, a povrćari će štete zbrajati nakon popravaka plastenika i završetka berbe zimskih kultura. A od hladnoće i jedna pozitivna stvar, štetnici koji su preživjeli u plitkom tlu, niske temperature bi trebale barem djelomično uništiti.