Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) trenutno provodi zanimljiv turističko-poljoprivredni projekt. Riječ je o projektu pod nazivom KeyQ+koji je odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska (vrsta poziva Standard+), koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine.

KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiran putem programa Jadranska prekogranična suradnja (IPA ADRIATIC) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Otkrivanje okusa

Glavni partner je AZRRI d.o.o. Pazin, Agencija za ruralni razvoj Istre. Ostali hrvatski partneri su Grad Pula i Tržnica d.o.o. Pula te Turistička zajednica Malog Lošinja.

Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci uz ukupni budžet od 871.925 eura.

Cilj projekta KeyQ+ povećanje je turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.

Didaktički programi

Glavni rezultati bit će gastronomski vodič i turistički itinerar, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.

Buduće KeyQ+ točke bit će povezane u mrežu centra gastronomske kulture područja, a uključivati će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi – Muzej gastronomije u Forlimpopoliju.