Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku temeljem uredbe Europske komisije da povuče trinaest sredstava za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari glifosat, koja sadrže koformulant polietoksilirani lojev amin zbog njegovog negativnog utjecaja na zdravlje. Od 1.listopada tim sredstvima prestaje vrijediti registracija za stavljanje na hrvatsko tržište te se od tog datuma zabranjuje prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha.

Povlačenje proizvoda i stavljanje na tržište poboljšanih verzija se često događa u agrofarmaciji. Proizvođači često i sami ispituju te poboljšavaju proizvode.

Grupacija zelenih/ESSa u europskom parlamentu još je prošle godine pokrenula kampanju kojom žele utjecati na ukidanje licence za upotrebu glifosata u europskoj uniji zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje.

Potražnja za herbicidima je velika iz razloga što se jednostavnije riješiti korova, a nešto malo smanjila se od početka primjene Zakona o održivoj upotrebi pesticide gdje svi korisnici za kupnju moraju posjedovati iskaznicu koju dobivaju nakon pohađanja odgovarajućeg tečaja te polaganja ispita.