Istarska županija je u ovoj godini već izdvojila preko 3,5 milijuna kuna za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a danas u Spomen domu, u Pazinu, potpisani su ugovori o dodjeli „de minimis“ potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, za što je osigurano dodatnih milijun kuna. Ugovore je s korisnicima potpora, kojih je ukupno 87, potpisao istarski župan Boris Miletić.

„Istarska županija u kontinuitetu pruža potporu poljoprivredi i držim da svaka zemlja koja želi imati razvijeno gospodarstvo mora imati i razvijenu poljoprivredu. Podsjetit ću da smo dovršili i kapitalni projekt izgradnje najvećeg sustava javnog navodnjavanja Červar Poreč-Bašarinka, čija vrijednost premašuje 120 milijuna kuna. Svi pamtimo i veliku sušu na Poluotoku, zbog koje smo bili primorani uvesti redukciju upotrebe pitke vode I. stupnja, ali iz koje smo izostavili sektor poljoprivrede. Također, velika je vijest bila i da je Europska komisija upisala Meso istarskog goveda – našeg boškarina u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU“, kazao je župan i dodao:

„Osim ulaganja u infrastrukturu, naše je strateško opredjeljenje razvoj poljoprivrede u tri smjera. Prvo je zaštita naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti. Drugo, radimo na jačem povezivanju poljoprivrede i turizma kako bi naši gosti jeli izvorne lokalne proizvode. I posljednje, budući da smo mali da bi konkurirali kvantitetom, opredijelili smo se za izvrsnost i vrhunsku kvalitetu“.

Podsjetimo, Javni poziv za dodjelu bespovratne potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2022. godinu objavljen je koncem studenog, sukladno Programu potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije za 2022. – 2027. godinu kojeg je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. Naime, neposredna potpora poljoprivrednim proizvođačima od strane Istarske županije nužna je zbog specifičnosti istarske poljoprivrede koja se temelji na mozaičkom rasporedu manjih poljoprivrednih površina, često nepovoljne i/ili neriješene vlasničke strukture i prosječne veličine većine poljoprivrednih gospodarstava, te kao takva ne pruža uvijek dovoljno dobro polazište za konkurentnost.

Ukupni iznos potpore koje se dodjeljuju u 2022. godini iznosi, dakle, 1.000.000,00 kuna, a najveći dio ide primarnim proizvođačima mlijeka koji proizvode do 3.000 litara dnevno. Isto tako, valja istaknuti činjenicu da uzgajivači kastrata Istarskog goveda (Boškarina) nemaju pravo na državne potpore za uzgoj kastrata pa će tako biti pokriveni ovim Programom županijskih potpora. Nadalje, Programom se značajno potiče i uzgoj naših autohtonih pasmina Istarske ovce i Istarske koze, koja je 2013. godine priznata kao hrvatska autohtona pasmina.

Veliku ulogu u razvoju istarske poljoprivrede ima i ekološka proizvodnja proizvoda koji imaju dodanu vrijednost u zdravoj prehrani domaćeg stanovništva, ali i turista. Pored navedenog, tu su i ostale Mjere iz Programa od izuzetnog značaja za razvoj i certificiranje autohtonih istarskih proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti te ostanku mladih ljudi u ruralnom prostoru i njihovom bavljenju primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Korisnici mjera, sukladno Javnom pozivu, su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju poljoprivredna površine i poljoprivrednu proizvodnju na području Istarske županije, a koje zadovoljavaju kriterije propisane za pojedine mjere.