Danas su u Istri mlinovi gotovo iščeznuli. No, srećom ostalo ih je nekoliko gdje još uvijek možete od svoje pšenice i drugih žitarica dobiti brašno. Jedan od njih je u Vižinadi, a  otvorio ga je Marino Fattori. Mlin tvrtke Klas produkt ima šest duplih velikih mlinova na kojima prerađuje istarsku pšenicu te jedan na kamen za proizvodnju drugačijeg brašna kao što su pirovo, heljdino, kukuruzno ili integralno.

Sve je počelo prije dvadesetak godina kada je Marino, poštujući očevu želju, otvorio mlin u Vižinadi. Danas tako proizvodi brašno u tvrtki Klas produkt, koje je posebno na cijeni kod vrhunskih kuhara i restoratera. Polovne strojeve stare 40-ak godina nabavio je iz Italije, a drveni mlin u Sloveniji. Osim proizvodnje, u sklopu mlina ima i silose za skladištenje. 

Fattori živi u Sloveniji i svakodnevno putuje u Vižinadu, gdje u svom mlinu melje i do dvije tone brašna na sat. Ono što je nekad bila masovna proizvodnja, jer mlin ima velike kapacitete, postala je boutique priča. Nekad, dok je Klas produkt surađivao s Brionkom, proizvodili su 50 tona brašna tjedno, a danas je to 20 tona mjesečno. 

Iako je nekad surađivao s pekarama, Fattori nam otkriva da su mu danas glavni klijenti restorani, konobe, agroturizmi te privatni kupci koji, kako kaže ovaj istarski mlinar, cijene kvalitetu i domaći proizvod. 

Njegovi kupci osobno dolaze izabrati brašno za restorane, a manje količine odlaze i u male specijalizirane trgovine po cijeloj Istri.  Uobičajeno je i da potrošači sami dolaze po brašno i hranu za stoku koja nastaje kao nus proizvod mljevenja pšenice. 

Kako izgleda priča o brašnu iz Vižinade pogledajte u idućim minutama.