Izgradnjom sustava navodnjavanja kaznionice u Valturi krenuo je projekt provedbe Nacionalnog projekta navodnjavanja u Istarskoj županiji. Otvaranjem sustava mogućnost navodnjavanja povećala se s četrdeset na četiristo četrdeset hektara.  Projekt vrijedan šezdeset milijuna kuna financirali su Ministarstvo poljoprivrede s pedeset milijuna kuna, Istarska županija sa četiri dok je Ministarstvo pravosuđa osiguralo materijal vrijedan pet i pol milijuna kuna.

Važnost je u tome što je ovo prvi sustav pilot projekt takvog karaktera izgrađen uopće u povijesti Istre i u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Koristeći ovaj sustav, moći ćemo koristiti nove tehnologije u poljoprivredi. Animirati ćemo i angažirati sve stručne institucije koje se bave unaprijeđenjem i primjenom novih tehnologija u poljoprivredi na ovom području. Kroz iskustva  koje ovdje steknemo moći ćemo usmjeravati izgradnju novih sustava na području Istre i obučavati i ljude i poljoprivrednike Milan Antolović, pročelnik Upravnog Odbora za poljoprivredu Istarske županije

Akumulacija Bakranjša volumena  je šesto trideset i dvije tisuće i petsto metara kubnih. Kako nema prirodan dotok, punjenje akumulacije je predviđeno crpljenjem podzemnih voda iz tri bunara u krugu Kaznionice te spojem na pulski bunar Jadreški.

Na području Istre, u planu je izgradnja još dva sustava za navodnjavanje, na području Poreča i Petrovije.  Njihovo se financiranje planira prijavljivanjem na natječaje za korištenje sredstava iz Europskih fondova.