Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je danas zajedno sa saborskim zastupnicima Antonom Klimanom i Emilom Dausom, ravnateljicom Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Katicom Mišković, zamjenicom župana Istarske županije Jessicom Acquavitom, pročelnikom za poljoprivredu Istarske županije Eziom Pinzanom te načelnikom Općine Sveti Petar u Šumi i posebnim savjetnikom Marijem Bratulićem boravila u Istarskoj županiji te je u nazočnosti načelnika Općine Marčana Predraga Pliške otvorila Dječji vrtić Vrtuljak, a u nazočnosti načelnika Općine Ližnjan Marka Ravnića Dječji vrtić Bubamara. Početak rada dječjih vrtića blagoslovio je biskup Ivan Milovan, a riječ je o projektima financiranima iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore 14 milijuna kuna i nacionalnih sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u iznosu većem od 4 milijuna kuna.

Dječji vrtići

Dječji vrtić Vrtuljak u Općini Marčana sufinanciralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU s 2 milijuna kuna te je kroz Program ruralnog razvoja ugovorena potpora vrijedna 7,2 milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna kuna već isplaćena. Kroz ovaj projekt osigurat će se prihvat za 68 djece te će se djeci ponuditi kvalitetnija usluga predškolskog odgoja i obrazovanja te otvoriti sedam novih radnih mjesta. Dječji vrtić Bubamara sufinanciran je s 2,4 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore od 6,6 milijuna kuna te će osigurati predškolski odgoj za 61 dijete kroz tri odgojno-obrazovne skupine i otvaranje 11 novih radnih mjesta.

„Samo u Istarskoj županiji ugovoreno je 14 ulaganja u dječje vrtiće u vrijednosti odobrene potpore iz Programa ruralnog razvoja veće od 81 milijun kuna. Sve naše strateške ciljeve možemo uspješno ostvariti jedino ako očuvamo ruralna područja i spriječimo iseljavanje. To činimo i kroz ulaganja u lokalnu infrastrukturu i razvoj temeljnih usluga u ruralnim područjima u sklopu Mjere 7, zato želim istaknuti zadovoljstvo odazivom jedinica lokalne i regionalne samouprave na ovu mjeru, europskim sredstvima smo u iznosu većem od milijardu kuna financirali izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske za 13 tisuća djece. Cilj Vlade je stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u ruralnim područjima uz kreiranje učinkovitih mjera i politika koje u najvećoj mjeri financiramo sredstvima fondova Europske unije“, izjavila je ministrica Vučković.

Isplaćeno pola milijarde kuna

Dosad je na području Istarske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovorena potpora u ukupnoj vrijednosti većoj od 743 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno 537 milijuna kuna. U sklopu Mjere 7 namijenjene jačanju temeljnih usluga, a putem koje su financirani novi vrtići, u županiji je ugovoren 81 projekt ukupne vrijednosti potpore u iznosu od 191 milijun kuna, što uključuje, uz spomenutih 14 vrtića, i 16 ulaganja u nerazvrstane ceste te 15 ulaganja u projekte odvodnje, pročišćavanja i vodoopskrbe. Dodatno, kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo ugovoren je ukupno 621 projekt i dodijeljena potpora u iznosu od 209 milijuna kuna te je isplaćeno 112 milijuna kuna.