U svibnju je u Puli otvoren jedinstven muzej u Istri, ali i u Hrvatskoj. Na dvanaest svjetskih jezika domaćim i stranim gostima približava se kultura maslinarstva u Istri, kako je bilo nekad i kako je sad.

Svi znaju da imamo vrhunsko maslinovo ulje, u prilog tome ide i činjenica da je istra drugu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. No postoje stvari koje većina domaćih i stranih gosti ne zna o istarskom maslinovom ulju. Lorena Boljunčić, vlasnica Kuće maslinovog ulja ističe dvije važne činjenice: Jako je zanimljiva činjenica da možemo rekonstruirati izvoz istarskog maslinovog ulja u prvom stoljeću nove ere i to prema jednim posebnim amforama tipa Dressel 6B koje su se proizvodile u Fažani. Danas je puno ostataka tih amfora pronađeno i po tome znamo točno gdje se maslinovo ulje izvozilo. Da je bilo cijenjeno, to znamo iz različitih izvora antičkih pisaca. Druga zanimljivost je što ljudi jako malo znaju, prerada u koritima. Manje količine maslina nisu se vozile u uljare nego su se stavljale u jutene vreće i onda gazile. To je bio vrlo težak način prerade. Često bi stavili drvene cokule i onda gazili.

Kuća maslinovog ulja podijeljena je na tri dijela, muzejski dio te degustacijski i prodajni prostor. U prodajnom prostoru, koji je važan segment muzeja, mogu se kupiti maslinova ulja od više od 30 istarskih maslinara. Bazirani su isključivo na domaće proizvode, te se ovdje osim ulja može pronaći i kozmetika na bazi komine, proizvodi od masline te razne rakije.

Svaki posjet muzeju završava vođenom degustacijom. Posjetitelji ovdje mogu naučiti kako kušati ulje i prepoznati vrhunsko maslinovo ulje te razlikovati dobro od lošeg ulja.

Kuća maslinovog ulja prepoznata je kao mjesto promocije i povijesti istarskih maslinara. Ovu sezonu ugostili su preko 5000 gostiju iz više od 50 zemalja.

Kuća maslinovog ulja u Puli otvorila je put novim idejama pa se nadamo da ćemo uskoro imati priliku svjedočiti otvaranju sličnih muzeja jer osim vrhunskih proizvoda imamo i dugu i bogatu tradiciju njihove proizvodnje.

Web stranice Muzeja maslinovog ulja www.oleumhistriae.com su multijezične, odnosno govornici s hrvatskog, engleskog, njemačkog i talijanskog govornog područja mogu naći sve informacije vezane uz Muzej maslinovog ulja na svom jeziku.