Marko Radola iz Hrboki i Katarina Družeta iz Sutivanca nisu samo zaljubljeni jedno u drugo. Oni su zaljubljeni u maslinarstvo i konje, ali i magarce. Ovaj veseli par mladih poljoprivrednika  skroz je nerazdvojan u svom poslu, a koliko su izvrsni pokazala je prošlogodišnja smotra barbanskih maslinovih ulja kada su za svoja ulja dobili zlato, svatko za svoj OPG. Družeta, inače agronom po struci, dobila je najbolje moguće ocjene za svoj pendolino. Mladi par zasad neće udruživati OPG-ove nego će svoje ulje plasirati pod jednim bendom  „Ekstra djevičanska maslinova ulja Radola“.

– Poljoprivredom se općenito bavim od djetinjstva jer sam od malih nogu pomagao roditeljima u kampanji. 1988. godine moji su roditelji zasadili prvih 20 stabala maslina na ovom području. Ja sam tada imao dvije godine, a ljubav prema maslinama rađala se postepeno kako sam odrastao da bih na kraju postala posao koji radim s užitkom, kaže nam 31-godišnji Marko koji je mesar po struci.

Dvadesetrogodišnja Katarina nam kaže kako je poljoprivreda nešto uz što je odrasla, ali uz maslinarstvo nije uvijek bila vezana.

– Moja familija se više bazirala na stočarstvo, dok se je ulje proizvodilo samo usputno. Inače sam veliki zaljubljenik u konje, a od lani imamo ranch „Hrboki“ gdje nam u sezoni dolaze turisti, a tokom čitave godine održavamo školu jahanja. Ljubav prema maslinama i ulju usadio mi je moj zaručnik. U početku sam bila pomoćnik, ali sada sve radimo zajedno, pa tako i planiramo povećanje maslinika i stvaranje brenda ekstra djevičanskog maslinovog ulja Radola, priča nam Katarina.

Dodaju da je prošla godina za njih bila odlična godina s rekordnim urodom.

-Ukupno smo ubrali nešto više od pet tona maslina i proizveli 570 litara ulja podijeljenih na šest različitih etiketa. Imamo pet monosortnih ulja: Oblica, Leccino, Buža, Pendolino i Istarska bjelica te jednu kupažu – Selakciju Paškvalin koja je u znak zahvalnosti ime dobila po Markovom djedu.  U manjem broju imamo i nekoliko drugih sorti, a te su rosinjola, karbonaca, leccone, nastavlja mlada agronomkinja.

Njihovi se maslinici nalaze u okolici Hrboki, a sve masline prerađuju isključivo u vodnjaskom torču –Agroproduktu.

-Iako su u Agroproduktu uvijek najveće gužve ne želimo mijenjati uljaru jer je Agroprodukt pokazao veliku sposobnost i stručnost u preradi maslina. Što se tiče plasmana ulja, zasada nismo imali poteškoća jer imamo vrhunsku kvalitetu koju potvrđuju brojne zlatne medalje na raznim natjecanjima od kojih najrađe ističemo nagradu na Vinistri 2017. gdje smo imali šampionsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Svake godine količina ulja se povećava te sukladno s time moramo tražiti nove kanale prodaje, veli nam Marko.

Planova za budućnost ne nedostaje. Širit će nasade, no i dalje žele fokus držati na kvaliteti i u svakoj berbi dati maksimum kako bi baš ta berba bila najbolja do sad. Plan im je i kroz sljedeće dvije godine modernizirati mehanizaciju i opremu.

-Tu modernizaciju omogućuje nam to što su nam odobrena sredstva EU za mjeru 6.1. za mlade poljoprivrednike. Zbog toga vjerujemo da će nam ubuduće biti lakše i ugodnije obrađivati toliki broj maslina. Želja nam je jednog dana imati vlastitu kušaonu u koju će ljudi dolaziti kušati naša prepoznatljiva ekstra djevičanska maslinova ulja, zaključuje Katarina.