Svečanim prijemom na pulskom Kaštelu, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvoren je jučer 3. međunarodni simpozij Europskog koledža veterinarske sportske medicine i rehabilitacije (ECVSMR) koji je okupio dvjestotinjak vrhunskih europskih veterinarskih stručnjaka, specijalista u području sportske medicine i rehabilitacije konja i pasa. 

Kongres je Domu hrvatskih branitelja započeo nizom radionica koje su držali europski veterinari s titulom Diplomate što je naziv za veterinare koji su usko specijalizirani za određeno područje i koji su svoju titulu zaslužili polaganjem niza rigoroznih ispita.

U tzv. konjskoj sekciji veterinari koji se bave konjima educirali su se u radionici posvećenoj kupoprodajnom pregledu konja kroz koji moraju procijeniti zdravstveni i atletski potencijal konja koji je na prodaju. S obzirom na veliku vrijednost sportskih konja i visine takvih transakcija, praktičarima su savjeti i iskustva stručnjaka bili od neprocjenjive važnosti.
U tzv. psećoj sekciji veterinari su u prijepodnevnim satima usavršavali svoje vještine ultrazvučnog pregleda u radionici o patologijama lakatnog zgloba u pasa, čestog medicinskog problema u raznih pasmina. Jednako kao i ljudi, psi pate od raznih ozljeda, kao i degenerativnih i staračkih promjena. U drugoj psećoj radionici veterinarski stručnjaci educirali su se u vještinama rehabilitacije sportskih pasa koji sudjeluju u raznim tipovima natjecanja. Baš poput vrhunskih sportaša, i psi pate od cijelog niza ozljeda ili stanja koja je potrebno liječiti.

U sljedeća dva dana veterinari iz cijele Europe slušat će predavanja radi svojeg specijalističkog usavršavanja, što i je glavna misija ovog europskog koledža. Valja istaknuti da Veterinarski fakultet u Zagrebu započinje sa specijalističkim poslijediplomskim studijem veterinarske medicine i rehabilitacije na engleskom jeziku već sljedeće godine.