U Fuškulinu, nekoliko kilometara udaljenom od Poreča, već godinama uspješno posluje i stvara vinarija obitelji Damjanić. Dosadašnja proizvodnja uskoro će se podići na novu razinu, jer je upravo u tijeku izgradnja novog vinskog podruma, sufinanciranog europskim sredstvima iz Vinske omotnice.

Gradilište su zajedno obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i vinar Ivan Damjanić. Kako je naglasio Damjanić, radi se o projektu koji je vrijedan 17 milijuna kuna i koji je kandidiran na EU fondove 2020. godine, a radi se o najvećem privatnom vinskom podrumu takve vrste na području Poreča.

Loris Peršurić i Ivan Damijanić u obilasku gradilišta

– Novi će podrum moći obraditi 250 tisuća litara u maksimalnim količinama, a osim uređenja prostora za preradu grožđa i skladištenje vina, uredit će se i kušaona za posjetitelje te izložbeni i prodajni prostor. Zgrada će biti podijeljena na radni dio i dio za goste, zajedno s uređenim okolišem i parkiralištem, kaže Damjanić.

Projekt je vrijedan 17 milijuna kuna

Vinarija trenutno obrađuje 10.5 hektara zemlje, udaljene samo tri kilometra od mora, na kojima raste najviše malvazije, uz chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonju. Posebno su ponosni na etiketu Clemente Blanc iz 2016. godine, koja je u istoj godini osvojila Decanterovu zlatnu medalju s 96 bodova i zlatnu medalju International Wine Challengea.

Moderni interijer
Novo vinsko odredište Poreštine

Gradonačelnik je pozdravio ovu investiciju, napomenuvši kako je poljoprivreda ne samo važna gospodarska grada za Poreč, već i dio našeg identiteta.
– Sama Istra, pa tako i područje grada Poreča oduvijek se moglo pohvaliti raznolikošću. Upravo je to i jedan od razloga gospodarskog napretka, stabilnosti, ali i turističkih rezultata. Ivan i familija nastavljaju mukotrpan posao koji su na istom mjestu radili njihovi preci, prije 100 godina. Prati nove trendove, prate razvoj tehnologije, a sve kako bi na tržište plasirali proizvod vrhunske kvalitete. Na ponos njih samih, ali i cijele zajednice. Takve priče treba podržati i pohvaliti, uz takve projekte Grad čvrsto stoji. Vjerujem da će dovršetkom ove investicije iduće godine Poreč gostima, ali i domaćima ponuditi nešto novo, nešto kvalitetno, proizašlo radom i trudim naših ljudi.
Dovršetak radova i otvorenje novog podruma očekuje se tijekom 2023. godine.