Na 13 i pol hektara uz medulinsku cestu, u prosincu je dovršeno restrukturiranje starog vinograda iz 1986. godine. Agroprodukt zasadio je 56 tisuća loza malvazije te izgradio vodospremu od tisuću kubika, najveću u Istri i jednu od najvećih u Hrvatskoj.

Po prvi put je sve, znači novi vinograd nova armatura, nove tehnike sadnje i uspostavljeno je automatsko navodnjavanje.  Digitalno se može raditi prihrana preko tog navodnjavanja. Sa svim tim je kompletiran vinograd koji je došao otprilike tri i pol milijuna kuna, bespovratno pedeset posto, kaže nam Aleksandar Bašić Palković iz Agroprodukta.

Kako u mladom vinogradu rezidba još uvijek nije započela, uputili smo se u Radeki Polje, pored Loborike, u vinograd Kalavojne kako bi saznali više o samoj rezidbi.

Vinograd Cabernet sauvignona star je osam godina, uzgojnog oblika dvostruki gyjot. Opterećenje je petnaest do dvadeset pupova po lozi, a očekivani prinosi deset tona po hektaru.

Mi režemo tako da ostavljamo lucnjeve i reznike, u ovom slučaju kad se radi o dvostrukom gyotu, na način da se lucnjevi ostavljaju na prigodnom mjestu, oni koji izlaze iz dvogodišnjeg drva jer su oni najplodniji. Tu se diferenciralo najviše pupova. Reznike moramo ostavljati iz razloga što lozu moramo držati u nekim gabaritima, da nam ne pobjegne iznad prve žice. Ako ne bi poslije u tehnologiji obrade i agrotehničkih zahvatima to predstavljalo problem, veli nam Elio Radeka iz Kalavojna vina.