Proteklog je vikenda u Obrtničkom domu Poreč održana 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda koja je tijekom dva dana okupila više od sto sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije s ciljem razmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva.

Konferenciju je moderirao prof. dr. sc. Dražen Lušić, a pored njega, zanimljiva predavanja na temu utvrđivanja zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda, utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju pčelinjih proizvoda, povećanja količina patvorenog meda na tržištu, kako prepoznati kvalitetan med, koja je njegova uloga u prehrani djece, mladih i sportaša te mnogih drugih sadržaja, vodili su prof. Ivana Tlak Gajger, dr. Nediljko Landeka i prof. Lidija Svečnjak iz Hrvatske te prof. Goran Mirjanić iz Bosne i Hercegovine i prof. Mojca Korošec iz Slovenije. Upravo razmjenom iskustava i stjecanjem novih saznanja struka će lakše moći prepoznati daljnje korake za unapređenje kvalitete proizvodnje, ali i očuvanja i zaštitu pčela.

S ciljem unapređenja proizvodnje i efikasnijeg suočavanja s izazovima u svakodnevnom radu te razmjene iskustava, događaj je osim sudionika direktno involviranih u sektor pčelarstva okupio brojne građane kao krajnje korisnike pčelinjih proizvoda, a podršku manifestaciji pružili su i učenici osnovnih i srednjih škola iz Poreča pa su tako posjetitelji mogli razgledati izložbu učeničkih radova, degustirati medne pripravke učenika TUŠ Antona Štifanića i uživati u prigodnom glazbenom programu Pčelarskog benda.

Cilj događanja bio je na jednom mjestu spojiti proizvođače, ocjenjivače, kupce, znanstvenike te građane i njihovim umrežavanjem doprinijeti kvalitetnijoj proizvodnji i efikasnijem suočavanju s izazovima u svakodnevnom radu.

Manifestaciju su u suradnji organizirali Grad Poreč-Parenzo i Udruga pčelara ˝Nektar˝ Poreč, a sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja kroz Mjeru Tehnička pomoć – Podmjera 20.2. ˝Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom˝.