Tko god voli mjehuriće, odnosno pjenušac, sigurno je ovog vikenda pohodio Višnjan gdje se održavao Međunarodni festival pjenušaca. Ovdje se moglo probati ono najbolje iz Istre, ali i Slovenije te Italije. Dvadeset tri izlagača predstavili su više od sedamdeset pjenušaca. Kako kaže jedan stručnjak, nije se moglo probati ništa loše jer u Istri ne postoje loši pjenušci. 

No, stručni žiri najviše je bio oduševljen pjenušcem sestara Peršurić iz Peršurića iza kojih se krije poznati pjenušac Misal. Naime, od osam poslanih uzoraka četiri zlata i veliku zlatnu medalju za najbolji pjenušac osvojio je višnjanski Misal.

-Ponosni smo što su upravo oni pobjednici festivala jer dolaze s našeg područja i proizvode pjenušava vina skoro pa 30 godina. Pjenušci se mogu piti u svakom trenutku ili prigodi, ne treba se čekati kraj godine ili neki rođendan, kazao je višnjanski načelnik Angelo Mattich. 

Zadovoljna nagradama  Katarina Peršurić Bernobić pojasnila nam je da je glavnu nagradu dobio njihov pjenušac Misal blanc de blancs iz 2016. godine od čistog chardonnaya koji je odležavao na kvascima od proljeća 2017. do proljeća 2022. godine što mu daje mekoću. 

 

-Ovaj Brut nature je kralj kraljeva pjenušaca jer ga je tehnološki najteže ga napraviti. Nema naše “šminke”, odnosno ekspedicionog likera kojim se mogu zakamuflirati neke nedostatke. Brut nature je od prirode kakav je došao. Njega ne proizvodimo svake godine, čekamo najbolje berbe. Nakon 2016. godine, iduća berba koja je bila dobra je ona 2019., a taj pjenušac još odležava, objasnila nam je Peršurić Bernobić. 

U idućim minutama pogledajte koji su se još pjenušci pili u Višnjanu te pronađite svog favorita.