Predstojećeg vikenda, u petak 20. siječnja i u subotu 21. siječnja, Rovinježi vas pozivaju na Tradicionalnu izložba i degustacija vina i maslinova ulja rovinjskih proizvođača te prezentaciju i demonstraciju pripreme istarskih supa – 9. Festival istarske supe te 32. Izložba vina Rovinjštine i 20. izložba maslinovih ulja Rovinjštine – koje objedinjava tradicionalna Antonja. Na izložbi natjecateljskog karaktera ocjenjuju se najbolja vina profesionalnih proizvođača, vina proizvođača hobista i najbolja maslinova ulja.

Ove manifestacije njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja. Manifestacije u Rovinjskom Selu prilika su da se proizvodi približe široj publici Rovinja i Istre te svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, ljubiteljima istarskih vina i maslinovih ulja. Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize.

U petak će se održati Festival istarske supe s početkom u 18 sati. Posjetitelji će moći degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu tako ponijeti prigodni suvenir s manifestacije.

„Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 9, za sada, prijavljenih ekipa, a po prvi puta će se ocjenjivati i „najbolja kumpanija“ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za „najbolje uređeni štand“,“ najavio je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

U subotu se održava tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 32. Antonja kao i 20. izložba maslinovog ulja. Ove je godine prijavljeno ukupno 51 uzorak vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista. Za maslinova ulja ovo je izuzetno dobra godina jer je od pristiglih 94 uzoraka oko 70% ocijenjeno i ušlo u kategoriju zlatnog sjaja. Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine.

I petak i subotu, službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20 sati održati proglašenje pobjednika 9. Festivala istarske supe, a u subotu u isto vrijeme podijelit će se priznanja i nagrade za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine. Zabavni program kreće uz glazbu i veselje od 22 sata , i to u petak s Le Mond bendom a u subotu s Edijem Maružinom i Banditima. Ulaz na manifestacije je besplatan.

PROGRAM – Dom kulture, Rovinjsko Selo

20.1.2023. – PETAK – 9. FESTIVAL ISTARSKE SUPE
18:00 – Početak programa – priprema istarske supe po timovima, degustacije
20:00 – Proglašenje i dodjela diploma, nagrada
22:00 – Koncert Le Monde Band

21.1.2023. – SUBOTA – 32. IZLOŽBA VINA i 20. IZLOŽBA MASLINOVOG ULJA ROVINJŠTINE
18:00 – Početak programa – degustacije maslinovih ulja i vina
20:00 – Proglašenje i dodjela diploma, nagrada
22:00 – Koncert Edi Maružin i Banditi