Prošlog petka na brodu „Turist“ Siniše Milutinovića, člana Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana predstavljena je kuharica „Od mora do stola“ koja je nastala u sklopu provedbe projekta Od mora do stola. Nazočni predstavnici jedinica lokalnih samouprava, članovi LAGUR-a Istarska batna, predstavnici LAGUR-a iz Hrvatske, predstavnici španjolskog LAGUR-a (GALP-a) Costa da Morte, turističkih zajednica s područja LAGUR-a Istarska batana, medija, ugostiteljskih objekata, ribara i mnogi drugi imali su čast prisustvovati netradicionalnom predstavljanju kuharice isplovljavanjem s medulinske rive i kratkim izletom po medulinskom arhipelagu. Načelnik Općine Medulin Goran Buić obratio se nazočnima uvodnim govorom iz kuharice i naglasio važnost međusobnog umrežavanja lokalnih ribara i ugostitelja, kao i promicanja ribarske kulturne baštine među lokalnim stanovništvom i šire. Voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš predstavila je projekt Od mora do stola u sklopu kojega je nastala ova kuharica te se zahvalila svima koji su radom i trudom doprinijeti stvaranju ove priče kojoj je svrha poticanje konzumacije lokalne sezonske ribe, kao i kreiranja kratkih lanaca opskrbe na području djelovanja LAGUR-a Istarska batana. Predstavljanju kuharice nazočio je i autor kuharice Đorđe Stošić koji je svojim fotografskim vještinama i suradnicima unio mirise i okuse u cijelu priču, učinio ju markantnom, gramatički korektnom i nezaobilaznom svakoj kuhinji koja poštuje i diči riblja jela južne Istre.
Netom nakon govora domaćina, entuzijastični Hook & Cook krenuo je s pripremom njihovih autorskih kreacija uz nezaboravni cooking show radnog tima Siniše Pavlovića, također člana LAGUR-a Istarska batana, koji su za ovu priliku pripremali dva različita jela. Prisutni su imali priliku isprobati pobjednike Hook & Cook festivala, Hot tunu i Tuna burgere koje su se za njih pripremali sve do silaska s broda.Dan nakon predstavljanja kuharice na novoobnovljenoj medulinskoj rivi kraj Malina održalo se treće izdanje manifestacije „Od mora do stola“ u organizaciji LAGUR-a Istarska batana.

U skladu s očekivanjima organizatora ovogodišnja manifestacija polučila je značajno veći uspjeh no prošlogodišnja čemu su prije svega doprinijeli brojni ugostitelji koji su nesebično donirali svoje slobodno vrijeme te ribari koji su i ove godine donirali dio svojih ulova. Ove godine prisustvovalo je trinaest ugostiteljskih objekata iz općina Medulin, Ližnjan, Fažane i Marčane te grada Rovinja. Kao i svake godine, i ove je manifestacija Od mora do stola održana usporedno sa Obiteljskim danom Općine Medulin, te su obje bile humanitarnog karaktera, a posjetitelji su tijekom čitavog dana svoje donacije ubacivali u za to predviđene sandučiće. Tijekom cjelodnevnog programa pripremljeno je i podijeljeno preko 2.000 porcija svježe ribe koje su pridonijele ukupno sakupljenom iznosu od 33.643,33 kn za uređenje dječjeg igrališta u Medulinu prilagođenog djeci s posebnim potrebama. Osim ugostitelja i ribara kao glavnih aktera ove priče, poseban su doprinos dali i biolog Neven Iveša kroz zabavno – edukativnu radionicu za najmlađe ”Upoznajmo more” te Robert Cukon koji je, uz animaciju Istra Inspirita, u sklopu projekta kojeg je LAGUR provodio ove godine,  predstavio novoobnovljenu tradicionalnu brodicu GUC, ”Svitlo plavi brod, crni brek”. Nakon svečane podjele priznanja ugostiteljima, ribarima i OPG-ovima koji su sudjelovali na manifestaciji, nastupio je Tomislav Bralić i klapa Intrade koja je posjetitelje oduševila trosatnim nastupom bez predaha.

Projekt „Od mora do stola“ nastao je 2016. godine kao pilot projekt kojim je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana nastojala djelovati kao posrednik u kreiranju kratkih lanaca opskrbe na ciljanom području djelovanja LAGUR-a, koji će biti prilagođen lokalnim ribljim proizvodima, uz naglasak na povezivanje i umrežavanje prvenstveno ribara i ugostitelja te kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda s područja LAGUR-a, a sve sa svrhom promicanja lokalnih ribarskih proizvoda i konzumacije istih, širenja ribarske djelatnosti te, u konačnici, stvaranja boljih i kvalitetnijih veza između ribara i krajnjih kupaca. Namjera je kreirati kratke lance opskrbe čija je prednost upravo mogućnost kontakta ribara i kupaca- ugostitelja, koji ima mogućnost stvoriti, odnosno razviti specifičan i dugoročno održiv odnos u sklopu kojega ribari dobivaju mogućnosti davanja informacija o izvornosti proizvoda kojeg prodaju. S druge strane, kupac može upoznati sektor ribarstva te načine ulova ribe koji se primjenjuju.

Dugoročni cilj projekta je skrenuti pozornost lokalnom stanovništvu na ribarske proizvode lokalnih ribara s područja LAGUR-a Istarska batana te im ukazati na prisutnost i dostupnost kvalitetnih ribljih proizvoda i njihovu vrijednost kroz stvaranje službene oznake kvalitete ribljih proizvoda i brendiranje ugostitelja s područja južne Istre koji na svojim menijima nude svježu ribu iz lokalnih ulova.
Manifestacija ”Od mora do stola” sufinancirana je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo, Istarske županije, Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak.