Ovogodišnja jubilarna deseta po redu žminjska manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” pamtiti će se po novom svjetskom rekordu u najvećoj istrijanskoj pinci teškoj 43 kilograma. Pincu rekorderku je kao i prethodnih godina ispekla Zdenka Jakus koja je prije četiri godine krenula sa obaranjem rekorda, 2018. godine pincom od 22,4 kilograma, nastavila 2019. pincom od 30 kilograma te ovogodišnjom četvrtom kao što amo već napisali od 43 kilograma.

Rekordna pinca pekla se punih devet sati na ognjišću agroturizma obitelji Miličić u Paladnjakima, pod čripnjom promjera 77 centimetara koju je posebno za ovu prigodu izradilo kovač Radovan Klarić iz Lanišća. Zdenki Jakus u pripremi ognjišća i pečenju pince pomogao je Miho Miličić.

Tajni recept

Za pincu od 43 kilograma bilo je potrebno zamijesiti 22,5 kilograma brašna, 1,5 kilograma kvasca, 90 jaja (od čega 45 cijelih i 45 žumanjaka), 9 litara mlijeka, 4,5 litre kiselog vrhnja, 4,5 kilograma šećera, 750 grama soli, 1,8 kilograma rastopljenog maslaca, naribana korica od 23 limuna i 23 naranče, litra i pol ruma i naposljetku 2,25 kilograma grožđica. Na kraju tako pečena pinca imala promjer od 70 cm dok je bila visoka 23 cm.

U Žminju je ocijenjeno tridesetak tradicionalnih pinci te još desetak desetak različitih uskrsnih kolača i desetak kolekcija obojanih i oslikanih jaja. Pince, kolače i jaja ocjenjivala je komisija kojoj je predsjedavala Linda Juraković Žiganto, a članovi su joj bili još Sandra Živolić i Davor Šišović.

Patricija Vidulin Ferlin pobjednica natjecanja

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja odnosno domaćica koja je ispekla najštabeleju pincu bila je Patricija Vidulin Ferlin, koja je, primajući nagradu, rekla da je malo prilagodila tradicionalni recept, stavivši u tijesto žur (sirutku) umjesto mlijeka i dodavši malo svinjske masti da pinca bude mekša.

Drugo mjesto je sa svojom pincom osvojila lanjska pobjednica Rozana Maretić, a treće mjesto pripalo je Liviji Milutinović. Pobjednica u kategoriji uskrsnih kolača je Darinka Tomišić, a za oslikana jaja prva je nagrada pripala Nadi Galant.