Na ovogodišnjim, 11. Danima meda u Pazinu sudjelovalo je više od stotinu izlagača. Za svakoga ponešto, kvalitetni pčelinji proizvodi te pčelarska oprema. Osim toga održala su se i razna predavanja na temu meda i pčelarstva.

– Dani meda u Pazinu, za nas pčelare Istre vrlo su bitni. S jedne strane zato što okupljaju vrlo velik broj posjetitelja, proizvođača opreme što je vrlo bitno za naše pčelare Istre da se opskrbe kvalitetnom opremom. Za pčelare koji izlažu na manifestaciji, bitno je jer prodaju svoje proizvode, za posjetitelje je bitno jer se opskrbljuju s kvalitetnim pčelinjim proizvodima tako da je to jedan zatvoreni ciklus, kaže  Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina.

Stacionirani pčelinjaci

Dane meda otvorio je Dalibor Janda, voditelj službe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

–  U Hrvatskoj se pčelarstvom bavi oko dvanaest i pol tisuća pčelara koji pčelare s preko 560 tisuća pčelinjih zajednica, što je vrlo značajno za našu proizvodnju meda. U Hrvatskoj su zastupljeni pretežito stacionarni pčelinjaci, tako da se glavnim dijelom iskorištavaju dvije glavne paše, a to je bagrem i lipa, međutim sve više postoji interes za selećim pčelarstvom gdje se mogu iskoristiti medonosni potencijali naših pasišta, znači cvjetne paše.

– Jedno vrlo važno sredstvo za pomoć u njihovom programu je Nacionalni pčelarski program, sredstva nacionalnog pčelarskog programa koja su im na raspolaganju. U ovom trenutku je to oko šesnaest milijuna kuna godišnje, gdje pčelari kroz pčelarski program mogu nabavljati određene lijekove, opremu za pčelarenje, matice i tako dalje što im može biti sufinancirano kroz taj program, kazao je.

Šampion za bagremov med

Na dvadeseto senzoričko ocjenjivanja meda Istarske županije pristiglo je 46 uzorka meda.  Ocjene su vrlo visoke, 22 zlatne, 17 srebrnih te 4 brončane medalje. Šampiona je dobila Biserka Benazić za bagremov med.

– Lanjska godina je bila dobra što se tiče bagremovog meda. Poklopili su se klimatski uvjeti i dobro je medilo. Klimatski uvjeti se mijenjaju, sve teže pčelariti, treba se boriti s bolestima, ali ja vjerujem u prirodu i priroda će napraviti svoje, rekla nam je ova pčelarica.

Svjesni kvalitete našeg meda, Udruga pčelara Lipa iz Pazina pokrenula je akciju zaštite izvornosti istarskog meda.

Ne znamo koliko se meda uvozi

– Mi nemamo podatak koliko se uvozi meda u Istru i možda nas sada niti ne zanima, ali nas svakako zanima ono što smo sigurni da je kvalitetno, da to imamo i zaštićeno, ističe Anđelini.

– Projekt je prihvaćen od strane ministarstva i povjerenstva za ocjenu kvalitete projekata i odobreno je maksimum sredstava, 75 tisuća kuna za izradu specifikacije proizvodnje istarskog meda da se zaštiti oznakom izvornosti. Ugovor je potpisan sa Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču, a Istarska županija sufinancira razliku od 75 tisuća kuna do 185 tisuća kuna, kolika je ukupna vrijednost izrade specifikacije. Obveza Instituta je da do kraja godine izradi specifikaciju koju ćemo predati u proceduru zaštite i objave u narodnim novinama na nacionalnoj razini, pojasnio je Milan Antolović, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.