U današnjoj emisiji saznajte kako izgleda proizvodnja bakalara. Bili smo u Kaznionici Valtura, osim djela koji se bavi direktnim izvršavanjem kazne ima poljoprivrednu radionicu koja se dijeli na stočarstvo i biljnu proizvodnju. Posjetili smo obitelj Čapljinskij u Sovinjaku koja uzgaja ljekovite gljive.

Nezaobilazni specijalitet koji se na Badnjak nalazi na istarskim stolovima je bakalar. Receptura je preuzeta iz Venecije koja je prva počela pripravljati specijalitete od sušene ribe iz sjevernih mora. Hrvatska je treća po redu zemlja po količini uvoza bakalara. Najviše bakalara danas se koristi u Portugalu, međutim na sasvim drugačiji način, oni koriste soljeni bakalar.

Kaznionica Valtura osim djela koji se bavi direktnim izvršavanjem kazne ima i svoju poljoprivrednu radionicu koja se dijeli na stočarstvo i biljnu proizvodnju. Kaznionica je ukupno površine oko 716 hektara, a 440 hektara namijenjeno je poljoprivrednoj, odnosno ratarskoj proizvodnji. Svih 440 hektara pokriveno je sustavom navodnjavanja. Kroz taj sustav može se planirati vrsta proizvodnje koja će dati optimalne ili najbolje rezultate u smislu dohodovnosti te proizvodnje.

Obitelj Čapljinskij u Sovinjaku bavi se uzgojem ljekovitih gljiva petnaest godina, a u rad s gljivama uloženo oko trideset i pet godina. Gljive se proizvode u laboratoriju sterilnim postupkom na jestivoj podlozi bez ikakvih dodataka.