Najbolji gin u Hrvatskoj proizvodi porečki Sempervivum. Barem je tako pokazalo nacionalno ocjenjivanje rakija i likera koje se nedavno održalo u Semeljcima kod Đakova. Njihovi suci procijenili su da je najbolji od svih baš ovaj iz Poreča koji je poznat i po ostalim žestokim pićima. Redovito ubiru nagrade, a vlasnika obrta Marka Fabića upoznali smo još lani nakon smotre rakija u Humu od kuda je kući otišao s pregršt medalja.

Posjetili smo njihovu destileriju u Veleniki gdje nam je Fabić pokazao tajne njihova zanata – od čišćenja lambika, do pravljenja orahovca i rogača. A tu smo imali priliku kušati i njihov fini gin koji Fabić za razliku od drugih radi od komovice. U njihov nagrađivani dry gin ide čak devet vrsta začina, a razina alkohola se snižava na 43,7 posto. No, Fabić nam nije pokazao samo kako funkcionira njihova destilerija, već i kako izgleda njihova konoba. Više o ovoj destileriji i njihovim brojnim proizvodima pogledajte u nastavku.