Na manifestaciji Vindel u Mariboru, istarskog vinara Klaudija Tomaza posjetila je slovenska inspektorica. Ne da bi kušala vrhunska istarska vina, već po službenoj dužnosti prema prijavi slovenskog kolege, s njegovog je štanda uklonila vino Barbarossa od sorte teran.

Klaudio Tomaz s proizvodnjom vina započeo je 2008. godine. Od ukupno šesnaest hektara vinograda, terana je pedeset posto. Obrađuje pet hektara s preko šezdeset godina starim lozama terana i tri hektara novih nasada koji su zasađeni 2007. i 2008. godine. Ukupna proizvodnja vina od sorte teran je oko četrdeset tisuća litara, rozea, pjenušca i odležanog terana.

Problemi za istarske vinare koji proizvode vino od sorte teran započeli su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, 2013. godine kada je u Sloveniji skinut s polica teran proizveden u Istri.

Nakon toga je došlo na vidjelo da je njihova zaštita napravljena nazivom sorte, a ne regije kao što je to bilo u startu, dakle kraši teran. Nije bilo kraški nego samo teran i to se križa s imenom sorte. To bi trebalo biti nemoguće, ali oni su to uspjeli zaštititi. Europska komisija je to dozvolila tako da je ona također napravila pogrešku. Oni bi dalje trebali dozvoliti nama da pišemo teran, možda da to bude naznačeno hrvatska Istra, da se razlikuje od slovenskog terana. Svi smo suglasni u tome da ćemo i dalje nazivati teran i da nećemo odustati od toga. – NIKOLA BENVENUTI – predsjednik udruge VINISTRA

Vezano uz prijavu i povlačenje vina Barbarossa sa štanda na sajmu u Mariboru uputili smo pitanje Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu vanskih poslova o komentaru na cjelokupnu situaciju, međutim nismo dobili odgovor.