Završna konferencija projekta COST FA 1204, Cijepljenje povrća za poboljšanje prinosa i kvalitete u uvjetima biotičkog i abiotičkog stresa, okupila je u Istri devedesetak znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave tom tematikom. Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, u suradnji s kolegama iz Splita, Instituta za jadranske kulture i meloraciju krša organizator je te završne konferencije.

Kako sada nije vrijeme cijepljenja presadnica, znanstvenici su na imanju Ivana Dušana poslušali prezentaciju o cijepljenju te obišli njegove plastenike.

Projekt uključuje cijepljenje povrća kao jednu od metoda koja se koristila dugo vremena, ali više u istočnjačkim zemljama, nego na našem području. Potiče predstavljanje i razmjenu naprednih spoznaja unutar interdisciplinarne mreže znanstvenika, s ciljem izvođenja zajedničkog zaključka o potencijalima tehnika cijepljenja za osiguranje prinosa i kakvoće povrća u uvjetima abiotičkog i biotičkog stresa.

Glavni učinak projekta je uspostavljena suradnja između znanstvenika, javnih zdravstvenih ustanova i privatnog sektora, a razmjenom najnovijih znanja i iskustava te najnovijih rezultata istraživanja, ova konferencija će omogućiti aktivno uključenim sudionicima da implementiraju najnovija znanja iz područja cijepljenja povrća u svoje radne aktivnosti.

Kao rezultat projekta bit će objavljena i knjiga koja će biti dostupna široj znanstvenoj javnosti i svim potencijalnim korisnicima. U knjizi će biti objavljeni rezultati istraživanja koji su nastali tijekom četiri godine provođenja projekta, a priprema se i baza svih znanstvenih podataka koji će biti dostupni znanstvenoj zajednici.