Kanedolo je vinorodna lokacija između Momjana i Buja sa stoljetnom vinogradarskom tradicijom i vinogradima autohtonog momjanskog muškata koji je prošle godine postao 18. zaštićeno hrvatsko vino na razini EU i nosi zaštićenu oznaku izvornosti. Iako se kao muškat bijeli može naći i u drugim dijelovima Istre, na području Momjana daje najbolje rezultate. Mikroklima ovog uskog područja na sjeverozapadu poluotoka iznimno je pogodna za uzgoj ove sorte, kojom je trenutno zasađeno samo 15 hektara momjanskih vinograda pa je plan da se oni u sljedećih nekoliko godina znatno prošire.

Stoga je vinare Momjana zatekla informacija o izgradnji alternativnog medicinskog i turističkog kompleksa zatvorenog tipa koji bi trebao biti izgrađen u Vastu stilu staroindijske arhitekture, uz vinograde poznate istarske vinarije Kabola, čija sva vina i maslinova ulja nose bio certifikat. Riječ je i o jednom od najljepših istarskih imanja s kamenom stancijom koje se između ostalog našlo i u kadrovima holivudskog filma The Hitman’s Wife’s Bodyguard.

Vlasnicima vinarije Kabola, obitelji Markežić, ali i svim momjanskim vinarima koji se protive izgradnji kompleksa alternativne medicine na jedinstvenim vinorodnim brežuljcima, podršku je dala i Vinistra, udruga i regionalna organizacija vinogradara i vinara za vinogradarsku regiju Hrvatska Istra i Kvarner. U Vinistri ističu kako nitko nije protiv investicija i velikih projekata, no u ovakvim slučajevima nužno je zaštiti prvenstveno interes lokalne zajednice, vinara i maslinara koji stoljećima žive od istarske zemlje, a zahvaljujući njima Istra je danas prepoznata turistička vinska destinacija prekrasnih pejzaža i jedinstvene ponude.

„U skladu sa Strategijom i marketing planom istarskog vinogradarstva i vinarstva koju su članovi Vinistre usvojili prije četiri godine, moramo voditi računa o vrhunskoj kvaliteti naših vina koja nas je pozicionirala kao prepoznatljivu vinsku regiju, ali i zaštiti naših vinorodnih područja i prirode na kojima se ona nalaze. Stoga Vinistra u potpunosti podržava nastojanja obitelji Markežić u čijem je vlasništvu vinarija Kabola, u njihovoj borbi protiv urbanizacije jedinstvenog područja u kojem muškat momjanski, ali i malvazija i teran, kao i ostale sorte daju vrhunske rezultate. Osim toga obitelj Markežić je među prvima u Istri prešla na ekološku proizvodnju koja je iznimno zahtjevna i nije kompatibilna s izgradnjom velikih kompleksa“, ističe novi predsjednik Vinistre Luka Rossi.
U Vinistri vjeruju kako će se ovaj problem riješiti na zadovoljstvo i njihovih članova i investitora.