U petnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei, poznatom kao Biblija za ekstra djevičanska ulja svijeta, Istra je ponovo dostigla vrh i najbolja je na svijetu po broju uključenih maslinara. Tradicionalno, uvršten je pozamašan broj maslinovih ulja, točnije 71 iz Hrvatske od kojih 69 iz Istre (13 više nego prošle godine kada ih je bilo 56), što je od posebne važnosti budući da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta –56 maslinarskih nacija s 5 kontinenta. Druga je Puglia s 55 maslinovih ulja, treća Toscana s 51.

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

O Hrvatskoj autori vodiča ističu da ovdašnji trenutni pregled maslinarstva pokazuje veliki inovativni impuls sa stajališta uzgoja i proizvodnje te odlučujući kvalitativni rast finalnog proizvoda. S druge strane, maslinarstvo cvjeta, s obzirom na povoljnu klimu i izvrstan sastav tla, a tradicionalno je ono rasprostranjeno uz obalu. Trenutačni trend, posebice ulaskom u Europu, jest trend rasta. U posljednjem desetljeću prosječna proizvodnja EDMU ustalila se na oko 4 tisuće tona; u razdoblju 2022.-2023. došlo je do povećanja količine za 4.400 tona. Potrošnja EDMU u zemlji je 8 tisuća tona, a potrošnja po stanovniku prilično niska – 1,8 kg godišnje.

Ne čudi stoga što je 69 maslinara iz Istre proizvelo toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u posljednje, petnaesto izdanje Flos Oleia.


U Flos Oleiu posebno se ističu dvije TOP klase: Hall of Fame uključuje popis tvrtki koje su dosegle takvu razinu izvrsnosti da zaslužuju priznanje za karijeru i to uz najvišu ocjenu 100/100. U izdanju za 2024. riječ je o ukupno devet imanja – među kojima se po prvi puta u povijesti našlo i jedno iz Hrvatske – Uljara Mate Aleksandre Vekić iz Savudrije (te tri španjolska i pet talijanska).

Još jedna TOP kategorija je The Best koja donosi popis imanja, ove godine njih 17, kojima se dodjeljuju nagrade za kvalitetu u različitim kategorijama. Dodjela nagrade ne ovisi toliko o organoleptičkim vrijednostima predstavljenih maslinovih ulja, koliko o kvalitativnoj postojanosti svakog proizvođača tijekom godina i o dodanoj vrijednosti koju donosi području na kojem se nalazi. Poznato je da, nakon nekoliko mjeseci trajanja, ekstra djevičanskom maslinovom ulju postupno počinju opadati organoleptička svojstva pa se kroz ovu publikaciju ne žele striktno vezati priznanja uz podvige pojedinog ulja, već proizvođačima dodijeliti razne titule kao što su npr.: „Imanje godine“, „Imanje u nastajanju“, „Zelena tvrtka“, „Organska proizvodnja“, „Ekološka održivost“, „Uvoznik godine“, „Biološka proizvodnja“ i sl.

Prošle godine je uljara MATE Aleksandre Vekić iz Savudrije proglašena „Imanjem godine“, dok je 2022. godine nagradu The Best osvojio Franko Červar iz Novigrada kao najbolji u kategoriji monosortnog ulja srednje voćnosti.

„Doista je izuzetan osjećaj osmi put zaredom biti prvi. To za Istru predstavlja razvojni kontinuitet stalno u usponu i to na najvišoj međunarodnoj kompetitivnoj razini. Od svog prvog ulaska u ovo izdanje, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala među najbolje maslinarske regije svijeta. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 69 uvrštenih maslinara, a važno je istaknuti da na ocjenjivanje pristigne do tisuću uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača ocjenjuje, u organoleptičkom smislu, sve pristigle uzorke i bira 500 najboljih na svijetu. K tome, unutar 500 najboljih, Istra ima svojih 69, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, niti jednoj gospodarskoj grani, sportu ili bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla, prije svega u našoj zemlji, potreban je onaj interni marketing i sazrijevanje saznanja naše važnosti da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Među ostalim, uljara Mate Aleksandre Vekić osvojila je najvišu ocjenu 100, što još jednom dokazuje kako Istra ima proizvod svjetske klase.“, zaključio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Uz podatke o proizvodnji u vodiču je svaka država predstavljena odgovarajućim uvodom te povijesnim i kulturnim pregledom. Glede imanja čija su ulja nagrađena, njih 500, opisan je njihov najbolji proizvod koji je ocijenilo službeno povjerenstvo stručnih kušača. Pored navedenih imanja, dodatna 275 ekstra djevičanska maslinova ulja koja pripadaju navedenim imanjima, iako nisu odabrana, naznačena su, tako na kraju zaokružuju recenzije ukupno 775 uzoraka.

Poznato je da je Mediteran srce maslinarske proizvodnje, no uz nacije s tog područja, kvaliteta seže do udaljenijih mjesta koja iz godine u godinu postaju prepoznatljivi na međunarodnom tržištu, a to su Argentina, Brazil, Čile, Urugvaj, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland. Istovremeno postoje mediteranske zemlje koje bilježe snažan rast maslinarstva visoke kategorije kao što su Hrvatska, Francuska, Slovenija i Maroko. Ukratko, pogled na svijet izrazito je širok. No, ostaju brojni neriješeni problemi, prije svega zakonodavstvo koje je još uvijek neadekvatno i nedostatno kako u Europi tako i u svijetu.

Opširnije o vodiču Flos Olei:
www.flosolei.com