Što se tiče poljoprivrede, 2016. godina bila je uspješna, poljoprivrednici su imali dobre rezultate u proizvodnji, nije bilo elementarne nepogode, ni tuče ni suše, a proizvodnja i kvaliteta proizvoda, pogotovo u vinarstvu i maslinarstvu, bila je odlična.

Jedan od značajnih projekata Istarske županije svakako je priprema projekta za izgradnju temeljne infrastrukture u poljoprivredi, prvenstveno navodnjavanja. Na natječaj ministarstva poljoprivrede uspješno je kandidiran projekt za izgradnju sustava za navodnjavanje za Červar Porat Bašarinka na 550 hektara.

Podno Gortanovog brijega nedaleko od Pazina nedavno je otvorena nova farma kapaciteta 150 grla za reprodukciju istarskog goveda.

2016. godinu svakako je obilježilo povlačenje jaja, mesa i mesnih prerađevina s tržišta. Niže cijene uvoznog proizvoda otkrile su kako iza svega stoji nekvalitetan proizvod koji se tko zna od kad konzumira na našem području.

U lovnom sektoru, 2016. godinu obilježila je dodjela zajedničkih lovišta, njih 38, na području Istarske županije lovačkim društvima za period 2016-2026.

U 2016. godini otvoreni su razni natječaji za poljoprivrednike, od poticaja mladim poljoprivrednicima do potpora obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. OPG-i sad mogu na kućnom pragu prodavati sve što proizvode, od suvenira do svježeg mesa.

U 2016. na tržište izlaze prvi istarski pršuti zaštićeni oznakom izvornosti od strane Europske Unije. To je ujedno i jedini zaštićeni proizvod s našeg područja.

Od četrnaest proizvoda  zaštićenih na razini europske unije, sedam ih je zaštićeno ove godine. Prijelaznom nacionalnom zaštitom označeno je sedam proizvoda, među njima i istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Pitanje terana još uvijek ostaje neriješeno.