Ove subote 15. listopada 2022. godine održava se prvi Gljivarski dan u šumi Kontija u Vrsaru. Organizatori Turistička zajednica Općine Vrsar, Istarsko mikološki – gljivarski savez i Znanstveno edukacijski centar Kontija pripremili su bogati program za sve ljubitelje gljiva i boravka u prirodi.

Događanje u šumi Kontija počinje u 8.30 sati, kada kreće okupljanje gljivara te odlazak u šumu u pratnji vodiča Istarsko mikološko-gljivarskog saveza. Za vođeno branje gljiva prijave su obvezne zbog ograničenog broja mjesta, a prijaviti se možete putem e-maila tea.stifanic@infovrsar.com ili telefonom 099 8447 825.

Po završetku vođenog branja gljiva, ispred Znanstveno edukacijskog centra Kontija u vremenu od 11.30 do 14 sati održat će se determiniranje ubranih gljiva i izložba gljiva s područja šume Kontija i okolice. Od 12 sati svi sudionici manifestacije moći će degustirati besplatan gljivarski kotlić koji će pripremati članovi Istarskog mikološkog – gljivarskog saveza.

Tijekom događanja, osim razgovora i učenju o gljivarenju održat će se brojni sadržaji za najmlađe. U vremenu od 10.30 pa do 13 sati ispred Znanstveno edukacijskog centra bit će moguće preuzeti upute za šumsku orijentacijsku igru za djecu i roditelje. Igra se izvodi samostalno te uključuje kretanje po šumskim stazama i rješavanje zagonetki i zadataka, a okvirno traje 30 minuta. Po završetku igre, u 13 sati održat će se predstava „Kontići – čuvari šume“ u izvedbi Istra Inspirita, a namijenjena je djeci do 10 godina. Predstava je zabavnog i edukativnog karaktera koja govori o životu šumskih bića „Kontića“ koji stanuju nad Limskim zaljevom u šumi Kontija po kojoj su i dobili ime.

Za one koji prvi puta dolaze u šumu, ulaz je moguć u selu Kloštar koji se nalazi na cesti Lim – Vrsar. Dolazak iz Kloštra do Znanstveno edukacijskog centra (udaljenost 2.3km) moguć je pješke, biciklom ili električnim vlakićem koji će voziti na relaciji Kloštar – Znanstveno edukacijski centar Kontija, a početna će stanica biti ispred samostana sv. Mihovila u Kloštru. Parking za automobile je predviđen u Kloštru. Prometovanje automobilima kroz šumu nije dozvoljeno. U slučaju jačih pljuskova događanje se otkazuje. Sudjelovanje na gljivarskom danu za sve posjetitelje je besplatno.