Najnovija epizoda Agroistre donosi priču o Motovunu koji je uz dvije renomirane francuske vinske destinacije – Pays d´Armagnac i dolinu Loire, nominiran za najbolju europsku destinacije kulturnog turizma u kategoriji vinskog turizma.

Kandidaturu na natječaj je formalno podnijela Turistička zajednica Općine Motovun, no uključilo se još nekoliko partnera koji su dali važan doprinos uspješnoj prijavi na natječaj, prije svega Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na čelu s gđom. Dijanom Katicom, koja je dala informaciju o samom natječaju te pomogla u pripremi i slanju prijave, a Udruga fotografa Fotovun je pomogla oko multimedijalnih sadržaja (foto / video) koji su poslani u sklopu prijavne dokumentacije.

Prijave je evaluirao žiri sastavljen od stručnjaka iz nekoliko europskih zemalja, imenovan od strane organizatora izbora – Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network) te partnera na projektu – Europske putničke komisije (engl. European Travel Commission) te organizacija Europa Nostra i NECSTouR.

Izbor je podržan od strane ITER VITIS Kulturne rute Vijeća Europe.

Hrvatska će od 14. do 16. studenog 2019. biti domaćin Generalne skupštine europske kulturne rute Iter Vitis, a tom prigodom održati će se i međunarodna konferencija o vinskom turizmu “Iter Vitis – od baštine do brenda”. Uz Motovun međunarodni stručni vinsko-turistički događanja održati u Bujama i Brtonigli. Kao domaćini imamo priliku zajedničkim snagama na najbolji mogući način prezentirati sve ono najbolje što nudi naša vrhunska vinsko-turistička regija, kako bi svi sudionici skupštine i konferencije sa sobom ponijeli odlične dojmove. 

Pobjednici po kategorijama će biti objavljeni na svečanom proglašenju, koje će se održati 24. listopada u Granadi u Španjolskoj.