Poletti su poznata vinarska obitelj iz Istre koja se ovim poslom bavi čak 180 godina!  A sve nam je to potvrdio Peter Poletti koji je devedesetih godina prošlog stoljeća stasao s drugim uglednim vinarskim imenima. Ovog proljeća je tu slavnu obljetnicu proslavio sa svojom obitelji u njihovom vinskom lokalu Casa Manzolin tik do porečke Eufrazijeve bazilike.

Peter Poletti

Peter je s tavana obiteljske kuće iskopao stotinjak starih papira koji su mu upotpunili rodoslovno stablo i dokazali da je se njegova obitelj bavi vinarstvom 180 godina jer prvi dokument koji je pronašao datira iz 1842. godine. Tada je njegov nono Piero Bernobich od svog tasta kupio zemlju za 113 fiorina i na njoj sagradio današnju kuću i osnovao obitelj. Da bi Peter sa svojom obitelji to dostojno proslavio, za tu je prigodu napunio 1000 boca svog vrhunskog merlota.

Bitan datum

– Za nas je jako bitan datum 11. svibnja jer je tada prije 180 godina naša obitelj kupila prvu zemlju. To sve možemo potkrijepiti dokumentima. Meni je nepojmljivo da bih izgubio neki dokument koji je vezan za moju obitelj. Naša obitelj ima dosta zemlje i nema niti jedan centimetar za koji ne mogu izvući papir na kojem se vidi kada i od koga je kupljen te koliko je plaćen, govori nam ovaj strastveni vinar, veliki ljubitelj vina, glazbe i svog Chevrolet Camara iz 1978.

Peter čuva stare obiteljske dokumente
Vinarstvo se oduvijek cijenilo u njegovoj obitelji
Čuvaju se i stari računi

A sve je počelo s njegovim dalekim pretkom Markom Delemarnom koji je rođen 1793. godine.

Trojica braće

-Bila su trojica braće – Marko, Simon i Martin. Martin i Simon se žene, a Marko se zaređuje. Postaje fratar. Godine 1810. već je bio van samostana. Ne znam točno zašto. Ili se prosvijetlio pa je izašao iz samostana ili je Napoleon zatvorio samostan, što je vjerojatnija varijanta priče. Uglavnom, u to doba Marko Delemarna bio je već stari mladić sa svojih 30 godina. Došao je doma i uspio se oženiti.

Poznata Polettijeva malvazija
Arhivska vina

– Njegova kćer Ana rođena je 1812. godine, a on se oženio 1813. godine. Po njemu je čitava obitelj dobila obiteljski nadimak Fratich. Po tome se naša obitelj Bernobich razlikovala od drugih Bernobicha u Markovcima. Tada je bilo 10-tak obitelji s istim prezimenom i po nadimcima su se razlikovali, priča nam Peter.

A nastavak njegove intrigantne priče pogledajte u idućim minutama.