Aleksandra Vekić iz Zambratije proizvodi najbolje maslinovo ulje u Hrvatsko. Radi se o maslinovom ulju Mate prepoznatljive plave ambalaže koje je već godinama u vrhu kvalitete svjetske proizvodnje ulja. Barem tako kaže poznati talijanski vodič maslinova ulja Flos Olei gdje je Mate i ove godine osvojilo 99 do 100 ukupnih bodova. A cilj je doći do 100. Aleksandra će u time sigurno uspjeti  jer je veliko maslinarsko imanje koje je izgradio njezin otac Mate Vekić krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih godina podređeno upravo tome.  A ove godine i njihovo imanje proglašeno je najboljim maslinarskim imanjem na svijetu među velikom konkurencijom s pet kontinenata.

Ogroman maslinik kraj Karigadora

– U vodiču smo krenuli s 82 boda prije puno godina. U tom periodu kvaliteta ulja nam je porasla, dobili smo certifikaciju da je ulja biološko, povećali smo količine, napravili smo poboljšanja u uljari, odnosno postrojenju.  Ujedno, u 14 godina smo u Flos Oleiu tri puta ušli u top 20 ulja svijeta u raznim kategorijama. Prvi put smo dobili nagradu za ulje Transparenza Marina, i to u kategoriji srednje voćnih ulja. Onda je došla nagrada na najbolje pakiranje na svijetu i sada je stiglo zadnje u nizu – priznanje za najbolje maslinarsko imanje na svijetu, govori nam Vekić.

Najnagrađivanije ulje ovog imanja je Timbro Istriano, odnosno ulje dobiveno od sorte frantoio. U svojim maslinicima ima i  bužu, istarska bjelicu, frantoio, leccino i pendolino te nešto stolnih maslina. Imanje je specifično jer ima sve za obradu maslina na jednom mjestu, okruženo je maslinicima, a nekoliko kilometara dalje kraj Karigadora na 80 hektara nalazi se njihov veliki maslinik. Drugi su najveći proizvođač ulja u Istri.

U narednim  minutama pogledajte kako izgleda najbolje maslinarsko imanje na svijetu.