U vodnjanskim maslinicima više šteta od ovaca nego od svrdlaša. Štete su se događale i prije, ali ove je godine situacija kulminirala. Velike su štete na maslinama, zbijeno je tlo te uništene ograde i suhozidi koji ograđuju nasade. Udruga Agroturist sazvala je izvanrednu skupštinu kako bi se problem pokušao riješiti. Na skupštinu su se odazvali policija i stočarski inspektori. Iz državnog odvjetništva i ministarstva kulture, nitko se nije odazvao.
Poljoprivredni inspektori nisu htjeli davati izjave medijima. Obratili smo se ministarstvu poljoprivrede, ali nismo dobili povratnu informaciju. Kao ni od državnog odvjetništva, ni ministarstva kulture.

Jedino što maslinari mogu napraviti u ovom slučaju je prijaviti vlasnika policiji, ukoliko ga zateknu u svom posjedu ili za to imaju dokaze, fotografije ili svjedoke. Policija će izaći na teren i obavjestiti stočarskog inspektora. Maslinar mora sam pozvati sudskog vještaka za utvrđivanje štete čiji trošak sam snosi i pokrenuti privatnu tužbu.
Razgovor u ovom slučaju ne pomaže, jedino rješenje je pravni postupak.

Skupština udruge Agroturist donijela je zaključak da će predložiti zakonsku obvezu pašnjaka za vlasnike ovaca, u cilju sprečavanja šteta koje mogu nastati slobodnom ispašom. Nadaju se kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i drugim Udrugama poljoprivrednih proizvođača koje na svojem području imaju isti problem, pronaći model koji ne bi onemogućio uzgoj ovaca poštenim ovčarima koji također nemaju pašnjake, ali ne vrše štetu poljoprivrednoj proizvodnji i krajobrazu na kojem borave.