U Vodnjanu nalazi se Nacionalni kolekcijski nasad i matični nasad domaćih i udomaćenih sorti maslina u kojem je sadnja započela još 2011. godine. Do sada je zasađeno 58 sorti, a mjesta ima za još 42. U kolekcijskom nasadu studenti Agronomskog fakulteta obavljaju praktičnu nastavu, a otvara se i mogućnost znanstvenih i stručnih projekata.

Evo ovaj projekt smo započeli zajedno s Gradom Vodnjanom, a kasnije sa zadrugom odnosno udrugom maslinara iz Vodnjana. Javio se interes za istraživanje gospodarskih svojstava tih sorti i tada smo ih uključili u ovu kolekciju. Svaka sorta je zastupljena s po 6 stabala u to u dvije table, 3 stabla od svake sorte u jednu i drugu tablu. Jedna tabla će biti podvrgnuta tretmanima kao što je recimo gnojidba, a druga neće, kaže  Đani Benčić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

S profesorom Benčićem u Vodnjan su stigli i studenti Agronomskog fakulteta u sklopu kolegija maslinarstvo. Od bivšeg studenta Edia Passtrovicchia i kolege Petra Rikata saznali su kako izgleda rezidba na terenu.