Na jugu Istre berba maslina započela je prije nego što je to uobičajeno. Razlog tome bio je pokušaj spašavanja štete koju je nanijela maslinova muha. Berba zdravih plodova započela je prošli tjedan, a trajat će oko mjesec dana.

U najvećem masliniku u Hrvatskoj, u Červaru, berba maslina započela je početkom listopada. Maslinik se proteže na 165 hektara, a broji četrdeset i pet tisuća stabala.

Na jugu Istre problemi u maslinicima, velike štete nastale su napadom maslinove muhe.

U Općini Medulin se devedeset i pet posto maslinika ne održava ili se djelomično održava. To je svake godine uzrok stvaranja velikih populacija muhe. Ove godine je to uzelo maha, treća generacija počela je raditi štetu u maslinicima gdje se ljudi redovito brinu o svojim maslinama. – Petar Rikato, maslinar

Petar Rikato zaštitio je svoje masline pa u svojim maslinicima nema velike štete.

Ima dvije tisuće maslina na dvanaest lokacija od Medulina do Peroja. Berba je krenula na ranijim sortama.

Za razliku od juga poluotoka Vodnjanci su zadovoljni. Na desetak hektara maslina na jedanaest lokacija, obitelj Belci godišnje pobere oko sedamnaest tona maslina iz čega izađe oko dvije tone ulja.

Vodnjanci ne bilježe velike napade štetnika jer su na vrijeme tretirali svoje maslinike.

Antonio Pastrovicchio otvorio je vrata uljare prošli vikend. Za sad velike gužve još uvijek nisu krenule. Kapacitet uljare je petsto kilograma na sat, a radi se se čak i po osamnaest sati kada delo pita.