Kada se prije 20-tak godina u Savičenti birala missica među kozama, bio je to pravi šou. Točno se sjećam tog dana jer mi je tata pričao kako se po selima Savičenštine ljudi okupljaju kako bi u Žlinju odvezli svoju kozu na izbor najljepše. Doduše, izbor nije bio velik jer gotovo nitko više nije držao koze, ali je zezancija uspjela. Sjećam se da je tada titulu najljepše ponijela koza moga susjeda iz Štokovci koju je u centar općine odvezao na traktoru. Bilo joj je to sigurno putovanje života, piše blog Helloistria.
Životinje jadne nisu znale što ih je snašlo kada su ih počeli kititi velima i vijencima od bršljana i drugog bilja. Pomislile su, evo dodatne hrane dok su ih novinarske ekipe snimale. Među organizatorima tada je bila sada pokojna zlatarica Klaudija Vorić iz Savičente koja mi je tada rekla da su se za izbor najkoze Istre odlučili jer su željeli da Savičenta, odnosno općinska fešta po nečemu bude prepoznatljiva.
Izbor je bio između lipa koje cvjetaju na Dan općine za Ivanju ili pak koze. Kako su koze ipak zanimljivija bića, tako je u Savičenti krenuo Izbor za najkozu. Manifestacija je doživljavala svoje uspone i padove, bila je medijski vrlo zanimljiva niz godina, a onda se uz nju počeo povezivati i susret stočara, odnosno uzgajivača koza koji su imali priliku prezentirati svoje proizvode. Na kraju se uz manifestaciju počeo organizirati i sajam sireva, pa se izložba preselila iz lipnja u rujan.
Stoga se na placi, gdje se već tradicionalno održava sajam sireva, do štandova nije moglo no doći. Iako, sirevi koji su na smotri u Savičenti sve su samo ne jeftini. Dobar ovčji sir teško je naći ispod 200 kuna po kilogramu, a kozji seže i do 250 kuna. Prave delicije za posebne trenutke.Danas Izbor najkoze ne plijeni više toliko pažnju, ali zato mnogi u Savičentu krajem rujna dolaze radi sireva. Tako je bilo i predzadnjeg vikenda ovog rujna. Prohladan dan, ali idealan za kavicu i obilazak štandova s vrsnim sirevima, i to ne samo iz Istre. Znamo da ljude uvijek možeš privući kroz hranu, ali ne bilo koju, nego vrhunsku.
Deset proizvođača ovaj je put pokazalo i prodavalo sve što imaju u svojoj ponudi – od svježih mladih sireva, do onih od mjesec dana pa sve do vrsnih šampionskih koji su dozrijevali godinu i pol dana te čekali najbolji trenutak da osvanu na nečijoj trpezi. Među istarskim sirevima bili su izloženi i oni s Paga, te talijanski među kojima je i Grana Padano. Ipak našu su pažnju zaokupili oni iz Istre kojih ima sve više. Stvorili su ih vrijedni ljudi koji su se s godinama okrenuli sami sebi. Najbolji mogući potez.