Nacionalno senzorno ocjenjivanje kobasica i salama „Dani hrvatskih kobasica i salama“ održani su po drugi puta nedavno u Svetom Petru u Šumi. Manifestacija je započela senzornim ocjenjivanjem u prvoj Kući od kobasica, a ove je godine iznjedrila vrhunske proizvođače te istaknula kvalitetu hrvatskog proizvoda i potrebu njegovog dodatnog valoriziranja.

U konkurenciji su bila čak 123 uzorka kobasica iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Proizvođači su se natjecali u osam kategorija, a dodijeljeno je 9 šampionskih nagrada, 64 zlatne medalje, 47 srebrnih i 3 brončane, istaknuo je supetarski načelnik i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić.

Histris je dvostruki prvak

U uvodnom dijelu programa gostima i dobitnicima nagrada uz načelnika općine Sv. Petar u Šumi obratili su se predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Paolo Jelenić, pročelnik za poljoprivredu istarske županije dr.sc. Ezio Pinzan, saborski zastupnik Anton Kliman. Poseban gost bio je načelnik pobratimljene općine Konavle Božo Lasić koje je i predsjednik Hrvatske zajednice općina, a u ime ministrice poljoprivrede se je obratio doc.dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

Najviše uspjeha imao je Histris d.o.o. iz Svetog Petra u Šumi koji je postao dvostruki prvak. Prvo mjesto osvojio je u kategoriji kobasice od divljači sa salamom od jelena s tartufima. U istoj kategoriji osvojio je i drugo mjesto salamom od divlje svinje s tarufima. Isti proizvođač bio je najbolji i u kategoriji specifičnih kobasica, gdje je njihova istarska kobasica s tartufima odnijela nadmoćnu pobjedu već drugu godinu zaredom. Titulu najboljeg u kategoriji istarskih kobasica obranio je Milan Udovičić iz Žminja.

Istarska kosnica

Najbolju istarsku kosnicu napravio je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi kojima je to treća šampionska titula od 2013. Istarski salamin proizvođača Premesa d.o.o. iz Tinjana bio je najbolji u kategoriji salama i salamina. U kategoriji slavonskih kobasica pobjedu je s odnio baranjski OPG Milorad Stojković iz Jagodnjaka, dok su za najbolju kulenovu seku šampionsku titulu podijelili Belje Plus d.o.o. iz Darde i mesnica AS iz Županje. U novoj kategoriji S klobasicom u EU pobijedila je pršutana Jelenić iz Sv. Petra u Šumi s pikantnom kobasicaom s čilijem – popularnog naziva Uganj.

Pored ovih osnovnih nagrada šampionima, ove je godine po prvi puta dodijeljena posebna šampionska štafeta i veliki zlatni pehar, tvrtki Histris za salamu od jelena s tartufima.

Nakon pauze od dvije godine zbog korone ponovno su proglašeni vitezovi od klobasica koji su tu titulu stekli zaslugom u štovanju, proizvodnji i promociji kobasica.

Viteška prisega

“Dobivamo vitezove koji znaju ča delaju: kako napraviti kobasicu i salamu i osvojiti nagradu; širiti ljubav prema kobasicama i salamama na sve ljude dobre volje i promicati zavičaj kobasica po cilome svitu”, rekao je Mario Bratulić, dok je Davor Šišović, pisac viteške prisege, pročitao prisegu. Novi vitezovi od klobasica su Milan Udovičić, višestruki šampion u proizvodnji kobasica i salama, Mladen Dujmović, višestruki šampion u proizvodnji kobasica, salama, šunki, hrenovki i istarskog pršuta i Luka Jelenić, najmlađi vitez, vrstan mesar, tehnolog i senzorni analitičar.

Nositelj projekta Dana hrvatskih kobasica i salama je Općina Sv. Petar u Šumi, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija – Odjel za poljoprivredu, Udruga proizvođača istarskog pršuta, Turistička zajednica središnje Istre i Europski savez salamera i kobasera. Generalni sponzor je tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja.

Nastavak supetarske kobasičarske priče dogoditi će se na 8. sajmu S klobasicom u Europu, koji će se održati od 13. do 15. svibnja 2022. na novoj lokaciji Hiže od klobasica. U nastavku pogledajte prilog kako je bilo u Svetom Petru u Šumi.